Hold motivasjonen oppe mens du er på jobbjakt

Å søke jobb kan være krevende og slitsomt. Slik holder du motivasjonen oppe.

Å være på jobbjakt krever en del tålmodighet. Konkurransen om jobbene kan være hard, og noen ganger må du søke på mange forskjellige jobber før du får napp.

gutt foran pc

For mange kan jobbsøkingen føles overveldende, særlig før du har kommet skikkelig i gang. I prinsippet er alt du trenger for å lykkes og skrive én god søknad. Du kan ikke vite om det er den første eller den fire hundrede søknaden som skaffer deg jobb, bare at det ikke blir noen jobb hvis du ikke søker.

Men det lønner seg å holde ut. De fleste får jobb hvis de holder ut og fortsetter å sende søknader. Her er våre beste råd til hvordan du holder motivasjonen oppe.

Sett delmål
Når en oppgave virker stor og umulig, bør du prøve å dele den inn i konkrete deloppgaver. Hvis du bare måler deg ut ifra om du klarte å få jobb eller ikke, vil de aller fleste dager ende som et nederlag.

Les mer: Få flere tips fra vår jobbsøkerskole 

Hvis du derimot måler det opp mot hvor mange jobber du har søkt på, hvor mye du har forbedret CV-en din, eller hvor mange intervjuer du har blitt innkalt til, kan du avslutte de fleste dager med å tenke at du har tatt enda noen viktige skritt på vei mot drømmejobben.

Strukturer hverdagen
Vårt beste råd er å tenke på jobbsøking som en hvilken som helst jobb. Du trenger ikke jobbe hundre prosent, men sett av et fast antall timer hver dag, og hold deg til det. Da kan du konsentrere deg mens du er «på jobb», og koble av med god samvittighet etterpå.

Tilbakemelding er viktig
Selv om delmål er en god motivasjonsstrategi, er de bare nyttige hvis de faktisk tar deg nærmere målet om å få jobb. Det er det ikke gitt at de gjør. For eksempel kan det hende at du sender fem søknader om dagen, men at søknadene går rett i papirkurven, fordi de er skrevet på en måte som får deg til å virke uinteressant.

Derfor er det viktig at du jevnlige avstemmer strategien din, ber om tilbakemeldinger på søknader og CV-er, og sparrer om dine styrker og svakheter som arbeidstaker. Be om tilbakemeldinger fra familie og venner, og kanskje kan det også være lurt med en samtale med en karriereveileder.

Les mer: Slik bør du innlede jobbsøknaden

Bruk tid på kompetanseutvikling
I perioden mellom jobber kan det være lurt å bruke tiden fornuftig før du starter i neste jobb. Det er en unik mulighet til å utvikle deg selv og ferdighetene dine. Enten det er å ta nettkurs, lære deg et nytt dataverktøy, begynne med en ny hobby, ta truck-lappen, eller finne ut hva du egentlig har lyst til å bli når du blir stor.

Bygg nettverket ditt
Å søke på utlyste jobber er det viktigste du gjør når du er på jobbjakt, men mange får også jobb gjennom nettverket sitt. Hvis du synes det er utfordrende å bygge nettverk, er tiden mellom jobber også en god anledning til å øve på dette. Meld deg på kurs eller offentlige arrangementer, og benytt anledningen til å bli kjent med nye mennesker. Spør familie, venner og venners venner om de kjenner til jobbmuligheter. Prøv å bruke sosiale medier til å dele interessant innhold og delta i faglig relevante diskusjoner. Bare øvelse gjør mester.

Manpower trenger fortsatt ansatte over hele landet. Registrer deg og søk i dag!