Slik balanserer du jobb og studier

Det er tøft å overleve kun på studielån og stipend, særlig nå når alt bare blir dyrere og dyrere. Samtidig kan jobb og studier være utfordrende å kombinere, og i verste fall gå utover både karakterer og lommebok.

Her er gode tips til hva du bør tenke på om du vurderer å skaffe deg jobb ved siden av studier.

Jobb og studier

Relevant erfaring eller egne interesser?
Det er naturlig å tenke at deltidsjobben din skal gi direkte relevant erfaring. Og det stemmer at relevant erfaring vil gi deg fordeler når du skal på jobbjakt som nyutdannet. Du får en fot på innsiden av bransjen og økt forståelse for faget du studerer. Likevel er det greit å huske på at studieløpet strekker seg over flere år, og at din første jobb ikke nødvendigvis må være direkte relevant. Det kan være minst like givende å engasjere seg i noe som interesserer deg og som gir utvikling utover det faglige.

Les mer: Er du student på jakt etter erfaring? Manpower kan være første steg på veien mot drømmejobben

Ikke brenn opp alt kruttet
Videre kan du spørre deg selv hvor mye energi du ønsker å legge i en jobb. Deltidsjobber varierer som regel mye i vanskelighetsgrad og hvor mye energi som kreves av deg. Dersom du har få forelesninger og mye ledig tid kan det være stimulerende med mer avanserte arbeidsoppgaver og ansvar på jobben. På en annen side kan et krevende studium kombinert med en komplisert deltidsjobb føles overveldende for mange. Jobben kan ende opp med å tappe deg for energi og kreve mer enn den gir.

Slå to fluer i en smekk

Tenk gjennom hva lommepengene dine vanligvis går til hver måned. Du kan nemlig enkelt slå to fluer i en smekk mens du jobber deltid. Er du glad i friluftsliv? En jobb i en sportsbutikk gir deg muligheten til å jobbe med noe du liker og samtidig gode rabatter på utstyr. Trener du mye? En jobb på treningssenter gir deg gratis treningsmedlemsskap og arbeidsoppgaver som krever at du holder deg i form. Studentøkonomien din vil garantert takke deg om du velger en jobb som kombinerer morsomme arbeidsoppgaver med frynsegoder og rabatter.

Det er flere kilder til erfaring
Erfaring ved siden av studiene må ikke nødvendigvis komme fra lønnet arbeid. Det er nemlig fullt mulig å få god arbeidserfaring uten å være direkte ansatt i et selskap. For eksempel kan du søke på internship eller praksisplass i løpet av studiet. Som praktikant får du innsikt i hvordan bedriften jobber og du får prøvd deg på reelle arbeidsoppgaver. Du kan også ta kontakt med et selskap når du skal skrive bachelor eller masteroppgave, og spørre om et mulig samarbeid. Videre er fagutvalg eller en annen form for studentforeningsaktiviteter en god måte å stifte nye bekjentskaper på, samtidig som du lærer relevante ferdigheter.

Struktur og planlegging er nøkkelen til suksess
For å unngå å havne bakpå med lesning og oppgaver som student, bør du bli vant til å planlegge frem i tid og strukturere dagene dine. Det finnes mange gode digitale kalendere eller andre verktøy som hjelper deg med struktur og planlegging. Bruk det som passer best for deg, og venn deg til å planlegge fra dag én. Du finner oversikt over studieprogrammet og viktige datoer med en gang du melder deg opp til et fag – slik at du kan planlegge høsten allerede i august. Med kontroll på innleveringer og presentasjoner tidlig kan du gi deg selv egne deadlines i god tid før frister, og deretter gi beskjed til jobb om hvilke perioder du kan jobbe og når du må prioritere studiene på kveldstid.

Hold deg oppdatert på regler for lønn og studiestøtte

Når du har landet en deltidsjobb er det viktig at du holder et øye på hva du tjener, og om det vil påvirke stipendet fra Lånekassen. Inntekten og formuen din har ingen betydning for hvor mye lån du kan få, men er beløpene høyere enn grensene får du mindre stipend. Mer informasjon om inntektsgrenser finner du her.

Les mer: Slik bygger du karriere som student