Få kontroll på arbeidshverdagen

Hvis det alltid brenner i innboksen din, skyldes det sannsynligvis dårlige vaner. Slik tar du tilbake kontrollen over arbeidshverdagen.

Hvis du alltid holder innboksen ryddig, er tidlig ute, og har full kontroll på alt du skal gjøre: gratulerer. Men hvis du er mer som oss andre, har du kanskje lurt på hvorfor det noen ganger kjennes ut som om alt går galt på verst tenkelige tidspunkt.

Kvinne strekker hendene over hodet i glede

Hvorfor rekker du ikke å hente en kaffe eller strekke på bena før du skal ha et møte på teams? Hvorfor føler du at du alltid tar skippertak? Hvorfor har du aldri nok tid til å gjøre alt du trenger å gjøre?

Hvis du føler at du ofte er i krisemodus, er problemet antakeligvis dine egne vaner, og ikke jobben. Og hvis du stort sett likevel lander på beina, kan det forsterke de dårlige vanene, og føre deg inn i en negativ spiral av stress.

Her er fem dårlige vaner som fører til stress, og hva du kan gjøre for å endre dem.

Du venter til siste øyeblikk
Hvis noe alltid skjærer seg i siste øyeblikk, er det sannsynligvis fordi du alltid leverer i siste øyeblikk. Ting går galt noen ganger. Men hvis du gir deg selv bedre tid, har du slingringsmonn til å gjøre noe med det når noe uunngåelig skjærer seg. Du kan senke skuldrene, og vil være hyggeligere å jobbe med både for deg selv og andre. Løsning: Vær bevisst på hvordan du bruker tiden. Sett av mer tid enn du tror du trenger, og gi deg selv egne frister før den faktiske fristen.

Du følger ikke med
Hvis du ofte ikke aner hvordan du skal løse en oppgave, kan det selvfølgelig være fordi du ikke har fått informasjonen du trenger. Men det er mer sannsynlig at du har fått informasjonen, men ikke tatt den inn. Selv om du er fysisk (eller digitalt) til stede i et møte, kan hodet ditt være et helt annet sted. Og hvis du ikke forsto noe da du først hørte det, kan du vedde på at du ikke vil forstå det noe bedre når du skal gjøre det i praksis. Løsning: Kvitt deg med distraksjoner. Lukk Instagram og Facebook, og ta notater. Når du mangler informasjon, still spørsmål, og skriv svarene ned hvis det hjelper deg å huske.

Du antar for mye
Du har kanskje opplevd å sette i gang med en oppgave full av selvtillit, for så oppdage at du slett ikke har forutsetningene for å løse den, eller, verre, at du har gjort noe annet enn du ble bedt om. Når du jobber ut ifra feil antakelser, blir resultatet sjeldent bra. Løsning: Undersøk, ikke anta. Still flere spørsmål når du får en oppgave. Når du tror du har forstått oppgaven, si hva du tror du skal gjøre, og spør om det er riktig.

Du tar på deg for mye
Ofte stemmer det ikke når du sier du har for lite tid. Du har tid, du bruker den bare ikke godt nok. Men noen ganger er det sant, fordi du har sagt ja til for mange ting. Hvis du til stadighet føler du ikke kan ta deg tid til full lunsj eller en prat over kaffemaskinen, høres det ut som om du har for mye på skuldrene. Løsning: Prioriter hvilke oppgaver som er viktige, og si nei til dem som ikke er det. Hvis du har for mye å gjøre, si ifra til sjefen, og spør om det er noen som kan avlaste deg.

Du starter dagen med å spurte
Hva gjør det om du står opp kun noen minutter før du må på jobb? Du rekker jo jobb, selv om du kanskje er litt andpusten og ikke har rukket å pusse tennene. Men hvis du starter dagen stresset, skaper det et dårlig utgangspunkt for resten av dagen. Løsning: Du må stå opp tidligere. Og for å få få det til uten å miste verdifull søvn, må du legge deg tidligere. Det er ingen vei utenom.

Les flere av våre jobbsøkertips og karrieråd her.