Hvorfor bør du bruke tid på å få en god LinkedIn-profil?

LinkedIn kan være en døråpner, uansett om du er aktiv jobbsøker eller du bare vil holde dine karrieremuligheter åpne. Derfor er LinkedIn noe du bør prioritere. I denne artikkelen deler vi våre råd om hvordan du kan få mer ut av profilen din.

LinkedIn er kanskje den aller viktigste profesjonelle nettverksplattformen vi har, hvor du godt kan møte din neste arbeidsgiver. Her kan du bygge nettverk, bli lagt merke til og få muligheten til å skaffe deg fortrinn i jakten på drømmejobben.

LinkedIn

Vi har allerede skrevet en del om hvordan du bør skrive jobbsøknader og hvordan du lager en god CV. Men det er også lurt å bruke tid på å få en god og oppdatert LinkedIn-profil, slik at potensielle arbeidsgivere faktisk finner deg.

LinkedIn er så mye mer enn bare en digital og offentlig CV
I Norge er det over en million mennesker på LinkedIn, og de fleste arbeidsgivere bruker dette nettverket til å finne og evaluere aktuelle kandidater. Selv hvis du ikke leter aktivt etter ny jobb, vil en god profil sørge for synlighet langt utover eget nettverk og kan skape nye muligheter for deg senere. LinkedIn er også en viktig kanal der du kan få informasjon om arbeidslivet, bransjer og du kan delta i fagdiskusjoner. Du får også oversikt over forskjellige fagseminarer, frokostmøter og annet.

Les mer: Få flere tips fra vår jobbsøkerskole

Få LinkedIn til å skinne
LinkedIn fungerer på mange måter som et helhetlig, digitalt førsteinntrykk. Våg å vise hvem du er, gjør deg selv mer tilgjengelig og skill deg ut i mengden med våre råd om hvordan du bruker kanalen best mulig:

Sørg for å ha en fullstendig profil
I likhet med en CV, er profilen din en presentasjon av deg som arbeidstaker. Det tar tid å få en god profil, men se på det som en investering i deg selv. Det første du bør gjøre er å sørge for at den inneholder viktig informasjon som gjør at arbeidsgivere finner deg, og kan vurdere deg som en potensiell kandidat. Det inkluderer:

 • Profilbilde: Sørg for å ha et profesjonelt bilde av deg selv, med en enkel bakgrunn uten mange detaljer. LinkedIn er ikke stedet for feriebilder. 
 • Overskrift: Beskriv deg selv med en fengende og lettfattelig tekst. 
 • Oversikt: Fortell din historie. Hvem er du? Hva vil du? Hva kan du bidra med? 
 • Nøkkelord: Gjør deg selv søkbar og tiltrekk deg profilbesøkende basert på nøkkelord. Utvalgte og relevante faguttrykk gjør at profilen din rangerer høyere når arbeidsgivere søker på nøkkelordene. Legg derfor inn typiske søkeord for din bransje i overskriften, sammendraget, stillingstittel og under jobbbeskrivelse. 
 • Erfaring: Alle tidligere og relevante jobber, inkludert stillingstittel, arbeidsoppgaver og datoer. Legg gjerne ved lenker og/eller attester. 
 • Ferdigheter: Legg til minst fem av dine nøkkelferdigheter. Du  kan også oppfordre nåværende og tidligere arbeidsgivere til å gi deg anbefalinger. 
 • Utdanning: Skriv om hvor du har gått på skole, gradene du har oppnådd, relevante fag og eventuelle andre verv og utmerkelser. 
 • Nåværende stilling: Mange rekruttere ser kun på nåværende stilling når de leter etter kandidater, så sørg for at nåværende jobb er oppdatert. 
 • Banner: Bruk et banner for å heve profilen og bli lagt merke til. Finn noe som gjenspeiler deg og er representativt for deg og din jobb. 
 • Egendefinert URL: I utgangspunktet er lenken til profilen din satt sammen av og tall og bokstaver. Bli mer synlig og skap et mer profesjonelt inntrykk ved å personalisere URL-lenken til profilen din med navn. 

Akkurat som med en ordinær CV, er LinkedIn-profilen din et levende dokument. Husk å oppdatere profilen din jevnlig, spesielt når du du skifter jobb, tar nye kurs eller sertifiseringer, og let hele tiden etter små forbedringer du kan gjøre.

Bygg nettverk
LinkedIn er også en arena for å knytte kontakter, skape relasjoner og følge med på hva som skjer. Det er særlig viktig fordi ikke alle stillinger lyses ut offentlig. Med et godt digitalt nettverk kan du få muligheter du ellers ikke ville hørt om.

 • Knytt kontakter: LinkedIn vil anbefale deg kontakter basert på nettverket, stillingen og utdannelsen din. I tillegg kan du importere din e-post-kontakter, nå ut til innflytelsesrike personer i bransjen du ønsker å jobbe i og sende forespørsler om å knytte kontakt med disse. 
 • Bli med i grupper: Utforsk og finn grupper basert på yrke, bransje og dine interesser. Deltar du aktivt i gruppene er sjansen stor for å finne andre som deler samme interesser og som du kan knytte kontakt med. 
 • Finn stillinger: LinkedIn vil liste opp aktuelle jobber basert på profilen din. Følg med på listene og kontakt selskaper og arbeidsgivere som er av interesse. Her kan du også legge inn varsel slik at du får beskjed når det kommer stillinger som passer de stillingstitlene du har lagt inn. 
 • Følg selskaper og personer: Se hva relevante bedrifter holder på med og hvilke personer det kan være aktuelt å ta kontakt med. På den måten kan du være et steg nærmere å lande drømmejobben.  


Engasjer deg
LinkedIn kan være inspirerende, lærerikt og nyttig. Å ha en sterk profil er en god start, men for å få mest mulig ut av profilen og bli sett, må du også bruke den. Det gjør du ved å være aktiv og dele relevant innhold jevnlig, ha interessante betraktninger, og legge til rette for faglige diskusjoner. Skaper du engasjement og er til stede, vil det også enkelt generere et større nettverk og du vil tiltrekke deg oppmerksomhet på din profil.

 • Skap verdi for andre, ikke bare for deg selv: Del innhold som er relevant for utdanningen eller jobben din, og for andre i ditt profesjonelle nettverk. 
 • Ta et standpunkt og velg din stemme: Enten du deler en artikkel, et bilde eller en lenke, kommenter det du deler. Ved å ta et standpunkt hjelper du nettverket ditt med å danne seg et bilde av hvilke verdier, holdninger og synspunkter du representerer. 
 • Vær profesjonell: Det finnes nok av andre sosiale medier hvor humor og private oppdateringer er langt mer egnet. En anbefaling er at du holder innholdet du deler på LinkedIn mer profesjonelt. 

Ønsker du flere tips og råd? Les våre jobbsøkertips og karriereråd her.