Ansatte fra generasjon Z har startet karrieren sin i en hybrid eller heldigital arbeidshverdag, uten de sosiale og strukturelle rammene tidligere generasjoner tok for gitt. Det betyr at yngre ansatte har ikke hatt like mange sjanser til å bygge relasjoner, få uformelle råd eller bli kjent med kulturen på jobben gjennom daglig kontakt. Dette har ført til lavere engasjement og høyere stressnivåer. Ifølge ManpowerGroups Talent Barometer vurderer 47 % av Gen Z-ansatte å forlate jobben sin i løpet av seks måneder, og over halvparten rapporterer daglig stress på jobb.
For ledere betyr det at det ikke holder å bare gi unge arbeidstakere en jobb – vi må også vise dem en tydelig vei inn i arbeidslivet og gi dem en følelse av mening og tilhørighet. Det utfordrer ledere til å være tydeligere, mer til stede og mer menneskelige.
Rekrutter én og én – ikke bare kull
Selv om en del unge arbeidstakere ansettes gjennom større traineeprogrammer og internship-kull, ønsker de en mer personlig og ferdighetsbasert rekrutteringsopplevelse. Dette fordi mange unge kandidater føler seg oversett i automatiserte rekrutteringsprosesser. De ønsker å bli sett som individer, ikke bare som en del av en generasjon eller et kull. Ved å gi dem en opplevelse som er både teknologisk effektiv og menneskelig varm, øker du sjansen for å tiltrekke deg motiverte og lojale medarbeidere. I tillegg gir ferdighetsbasert rekruttering rom for å oppdage skjult talent – personer som kanskje ikke har lang erfaring, men som har riktig innstilling og læringsvilje.
Unge kandidater forventer å bli vurdert som enkeltindivider, ikke statistikk. Når vi kombinerer teknologi med menneskelig innsikt, treffer vi bedre – og rekrutterer smartere.
Tilby flerdimensjonal kompetanseutvikling
Gen Z er sultne på læring. De ønsker både å lære nye fagområder og videreutvikle nåværende kompetanse, og foretrekker fleksible læringsformer som jobbskygging, mentoring og korte digitale kurs. Noe av innholdet kan være å finne overførbare ferdigheter som er relevante på tvers av bransjer og roller – som samarbeid og problemløsning. Andre tilbud kan handle om å ta i bruk ny teknologi, som generativ kunstig intelligens og automatisering.
Vis en tydelig karrierevei
Mange unge arbeidstakere ønsker å bidra og lede tidlig. Gi dem eierskap til prosjekter, målbare resultater og muligheter til å påvirke. Samtidig er det viktig å forklare hvorfor karriereutvikling skjer trinnvis, og hvordan dagens erfaringer bygger grunnlaget for fremtidige lederroller.
Skap helhetlig støtte og trygghet
For Gen Z er balanse mellom jobb og fritid en selvfølge. De forventer fleksibilitet, psykologisk trygghet og respekt – uansett om de jobber fysisk eller digitalt. De verdsetter hyppige, uformelle tilbakemeldinger fremfor sjeldne evalueringer, og ønsker at arbeidsgiveren ser hele mennesket – inkludert mentale, økonomiske og sosiale behov.
Unngå generasjonsstereotypier
Selv om Gen Z deler visse trekk, er de også svært mangfoldige i livssituasjon, ambisjoner og behov. Ikke anta at alder alene definerer hva de trenger. Bruk heller undersøkelser, samtaler og fokusgrupper for å forstå hva som faktisk betyr noe for dem – som individer.
Ved å møte generasjon Z med innsikt, fleksibilitet og ekte engasjement, kan ledere ikke bare tiltrekke unge talenter – men også utvikle fremtidens ledere.
Les hele rapporten her: World of Work for Generation Z in 2025.