Vet du ikke hva du bør svare på vanskelige intervjuspørsmål?

Vi har samlet opp fem vanskelige intervjuspørsmål, og hvordan du kan svare godt for deg.

Det dukker alltid opp ett eller flere vanskelige spørsmål i et jobbintervju. Med vanskelige spørsmål prøver intervjueren å finne ut om noe er off. De vil se hvordan du takler en vanskelig situasjon og hvordan du tenker under press. Svarer du godt for deg, øker det sjansen for at de tilbyr deg jobben.

Vanskelige spørsmål jobbintervju

«Fortell mer om deg selv?»

Dette er et vanlig spørsmål å få i sosiale sammenhenger. Derfor gir mange et sosialt svar. Det bør du ikke gjøre i et jobbintervju. Svar heller som om du ble spurt «hvorfor skal vi ansette deg?» Det er det de egentlig spør om.

Gjør deg opp en mening om hva som vil være viktigst for intervjueren. Er det utdannelsen eller erfaringen din? Er det kompetansen din, for eksempel at du kommuniserer godt, er en kjapp problemløser eller en dyktig leder? Eller er det resultatene du har oppnådd?

Svaret ditt kan være noe sånt som «Min bakgrunn er fra A, jeg er kjent for B, og jeg har oppnådd C». Alt du sier om deg selv bør være grunner til at de skal gi deg jobben.

«Hva plager deg mest med kollegene dine?»

Alle har ting som plager dem, så det er nesten litt rart om du sier du ikke har det. Samtidig vil du ikke virke negativ, kortluntet eller konfliktorientert. Ikke bare si hva som plager deg, men hvordan du har håndtert slike situasjoner tidligere.

Du kan for eksempel si: «Jeg liker ikke negative holdninger. Negativitet gjør ingenting bedre, heller ikke for personen som klager. Hvis man har et problem bør man fokusere på hvordan det skal løses, ikke at problemet er vanskelig. Derfor pleier jeg å utfordre de som er negative til å foreslå løsninger på utfordringene. Et eksempel var da jeg …». Svaret viser at du er reflektert og løsningsorientert, som begge er ettertraktede kvaliteter hos en arbeidstaker.

«Hvorfor har du vært arbeidsløs så lenge?»

Dette er et spørsmål mange gruer seg til. Tror de det er noe galt med deg? Hvis du har stått utenfor arbeidslivet en stund, forsøk å være positiv. Forklar at det har vært ditt valg – du har rett og slett ikke funnet riktig jobb ennå. Såfremt det er sant, kan du også fortelle dem at du ventet litt med å starte jobbsøkingen, for eksempel fordi du fikk en god sluttpakke fra den forrige jobben din.

Du må gjerne fortelle at du har vært i andre jobbintervjuer, men at de andre jobbene ikke har passet helt eller føltes helt riktig for deg på nåværende tidspunkt. Du kan også gjerne følge opp med: «Nå som jeg har funnet ut hvilken retning jeg ønsker å gå, har jeg fått en del positive tilbakemeldinger. Jeg tror derfor at jeg ikke kommer til å være på jakt så mye lenger». Dette svaret spiller på en grunnleggende psykologisk taktikk. Alle vil ha det andre vil ha, så antyd at du er populær.

«Hvorfor ble du ikke forfremmet i den forrige jobben din?»

Å ikke bli forfremmet, er ikke like ille som å bli sparket. Men spørsmålet indikerer at den som intervjuer deg er usikker på årsaken. Her er det viktig at du har tenkt gjennom svaret ditt på forhånd. Det kan finnes mange årsaker til at du ikke ble forfremmet. I svaret bør du framheve årsakene du selv kunne påvirke, for eksempel at du fikk tilbudet, men ikke ønsket/kunne påta deg det ekstra ansvaret der og da. Eller at du visste hva som krevdes for å få en forfremmelse, men valgte å ikke forfølge det fordi du ønsket å ta karrieren din en annen retning.

Bedre muligheter for læring og utfordringer er den vanligste årsaken til at folk bytter jobb. Dermed kan fraværet av muligheter for forfremmelse på den gamle arbeidsplassen din også være grunnen til at du søker ny jobb. I så fall kan du fortelle det.

Referansene dine kan også hjelpe deg når det blir spørsmål om erfaringen og kompetansen din. Forbered referansene dine før du skal i et intervju. Om intervjueren har noen tvil etter intervjuet, kan referansene dine forsikre intervjueren om at du er den riktige kandidaten for jobben.

«Hva er du mest stolt av?»

Mange svarer på dette spørsmålet med noe personlig. For eksempel at de har fullført et triatlon-løp, at de er stolte av barna sine, eller lignende. Det er lite strategisk. Svaret bør være arbeidsrelatert og det bør være spesielt tilpasset jobben du søker på. Tenk på hva du har fått til! Hvilke prestasjoner er du mest stolt av? Velg en prestasjon som passer selskapet og stillingen best.

Det er ikke nødvendigvis den prestasjonen du er mest stolt av, men det er den som er mest relevant. Les stillingsbeskrivelsen for jobben og tenk på hvilken prestasjon som best svarer ut kravene de stiller. Om mulig, kvantifiser prestasjonen din! Hvis du kan dokumentere påstandene dine, er det ikke skryt. Husk også å vise entusiasmen din. Det er det spørsmålet er til for.

Alle svarene dine i et jobbintervju bør være strategiske. Alt du sier bør være en grunn til å ansette deg. Den beste intervjuforberedelsen er å forberede svar til så mange intervjuspørsmål som mulig. Vi har også 20 andre tips for et godt jobbintervju.

Kilde: Workitdaily