Hvordan bygge karriere? Få ekspertenes tips her

Det er et hav av ulike retninger du kan ta for karrieren din. Her er ekspertens tips til å bygge karriere, uansett hvilken vei du velger.

– Karrieren er jo den veien man velger å gå i arbeidslivet og det sier seg selv at det er flere ulike retninger man kan gå. Uansett hvilken karriere man velger, er det noen ting man kan gjøre for å sikre seg jobben man virkelig ønsker seg.

Mann ser ut av vinduet i sola

Johanne Fosså er Bidkoordinator i ManpowerGroup, og har mye erfaring med rekruttering. Hun har blant annet holdt flere foredrag om hvordan man bygger karriere. Hun har et klart råd til unge i dag som ønsker å få en god start på karrieren sin.

– Mitt første råd er å tenke gjennom dette tidlig. De som lykkes er ofte de som allerede begynner å bygge karrieren mens de er studenter. Noen tenker kanskje på dette allerede før de skal studere og lar dette være førende for studievalget. Dersom du allerede har påbegynt studiene, bør du begynne å tenke på hvilken vei du ønsker å gå når du er ferdig.

Dypdykk: Slik bygger du karriere som student

På hvilken måte?
– Vel, allerede i studiene kan man begynne å spesialisere seg og skille seg ut fra mengden. Når du etter studiene skal søke jobb vil du ha fordel av å kunne vise til noe mer enn bare skolepapirene. Dette gjelder spesielt i stillinger hos selskaper som leter etter nyutdannede innen en viss studieretning. Her vil din X-faktor og det som skiller deg ut i søknadsbunken versus andre kandidater med lik bakgrunn spille en stor rolle.

Det er hard konkurranse om de gjeveste jobbene. Fosså i ManpowerGroup trekker frem noen eksempler på grep man kan ta allerede som student.

– Finnes det noen verv som kan være relevante å ta for det du vil gjøre senere, eller som bare vil skille deg positivt ut på generelt grunnlag? Er du flink til å dra på arrangementer på skolen hvor du treffer mennesker fra næringslivet?  Kan du skrive bacheloroppgave om et spesielt tema, eller en spesiell bedrift, spør hun og legger til:

– Noen kan også se etter en mulig relevant deltidsjobb ved siden av studiene. For eksempel, er du økonomistudent er kanskje deltidsjobb i bank en god idé. Selv om dette selvsagt kan være krevende kombinert med lange studiedager!

Dypdykk: Jakter du på deltidsjobb? Her bør du lete

Kommer ikke av seg selv
Fosså er opptatt av at man er tålmodig og realistisk når man skal finne sin karrierevei. Hun advarer mot å forvente at drømmejobben kommer på første forsøk.

– Noen har nok litt urealistiske forventninger. Du må sørge for at det er match mellom profilen du har, og arbeidet du har lagt ned – og stillingene du sikter deg inn mot. Drømmejobben innebærer gjerne at du må jobbe hardt, over tid. I tillegg kanskje går du noen steg til siden, i stedet for oppover, for å treffe blink. Det å lande drømmejobben krever mye egeninnsats, sier hun.

Hun råder også unge i dag til å ikke vente for lenge på drømmejobben, uten å prøve noe annet i mellomtiden. Fosså mener nemlig man kan få mye innsikt i hva man faktisk liker, og hvordan man liker å jobbe, selv om det ikke er drømmejobben.

– Det er bedre å ta en annen jobb midlertidig, enn å gå og vente for lenge på akkurat drømmejobben.

På spørsmål om hvilken karrierevei man bør velge, mener hun det finnes like mange svar som det finnes mennesker.

– Karrieren er jo din personlige vei i arbeidslivet. For å lykkes anbefaler jeg å prøve å finn ut hva du liker, hva du har lyst til å bruke tiden din på, sier Fosså.

Til dem som virkelig ikke vet hva de skal velge, har hun ett siste råd.

– Er du veldig usikker på hva du skal velge, velg noe som er bredt anvendelig. Fagretninger som økonomi, markedsføring og juss kan for eksempel brukes til utrolig mye – og kan derfor være litt «sikre» lodd når det kommer til hva som kan gi en spennende jobb i fremtiden. Det vil i hvert fall kunne gi noen som er usikker på hva de skal bli mange valgmuligheter etter endte studier, sier Fosså.

Vil du vite mer? Les våre jobbsøkertips og karriereråd her.