Slik bygger du karriere som student

Å planlegge karriere ved siden av studier er krevende, men det lønner seg. Å utarbeide en god CV, søke jobber og å profilere seg selv kan virke både vanskelig og litt «skremmende», men det er som med alt annet; Trening gjør mester.

Ina Hjetland er senior rekrutteringskonsulent i Manpower og har lang erfaring som karriereveileder og rekrutterer. Hun har mye dialog med studenter og nyutdannede, og ser stor variasjon i unges CV’er selv om utdannelsen er lik.

Bygg karriere som student Manpower

– En del unge ser kanskje ikke verdien i det å ha hatt en jobb ved siden av videregående skole eller underveis i bachelorstudiet. De tror kanskje at karakterene vil komme dem til gode, men gode karakterer er sjeldent godt nok alene. Det er en stor fordel å ha erfaring fra jobb ved siden av skole eller studiene. Mange er opptatt av at det må være en «relevant» jobb ved siden av studiene. Men all erfaring er relevant erfaring. Det viktigste er at du har gjort en god jobb og får positive referanser fra de arbeidsplassene der du har jobbet.

Ta jobb mens du studerer
Når Hjetland vurderer en CV er det ikke karakterene hun legger merke til først.

– De med de beste CVene har gjort mer enn å studere i studietiden. De viser gjennom ulik erfaring at de har en unik kapasitet, at de er gode til å organisere dagene sine og at de er uredde.

Hun råder studenter til å utfordre seg selv, ved å ta på seg verv og oppgaver de kanskje ikke er så komfortable med, for å lære.

Les mer: Slik skriver du en god CV

Administrativ erfaring er gull
All arbeidserfaring du kan sette på CVen er gull, men noen jobber er mer relevante enn andre. Får du muligheten til å ta en administrativ jobb ved siden av studiene bør du gripe sjansen, ifølge eksperten.

– Ved å jobbe administrativt, viser du ofte en strukturell styrke, du får vist at du er god på å organisere og koordinere mange oppgaver samtidig. Fremtidige arbeidsgivere ser at du er vant til å være i et miljø hvor du har både måttet samarbeide med kunder og kolleger, og du har jobbet selvstendig. Alt dette er store pluss, sier Hjetland.

Ina Hjetland

Ina Hjetland, senior rekrutteringskonsulent

Hun mener også at en administrativ erfaring kan lede deg til drømmejobben, om du står på og har en dose flaks.

– Studerer du juss så kan for eksempel en resepsjonsjobb være nyttig. Plutselig trenger en jurist på huset hjelp til noe du kan gjøre ved siden av resepsjonistoppgavene og da er du i gang, sier Hjetland

Hopp fra vikariat til vikariat
For det er jo sånn at yrkesveien blir til mens du går. Først er man usikker på hva man skal bli, men så tar det ene det andre, og plutselig står man i en jobb man bare elsker. For å komme dit råder Hjetland unge til å være åpne og føle seg fram. Ikke vær redd for å «velge feil».

– Bruk ett år i ulike vikariater. Shop litt rundt og prøv forskjellige ting. På den måten kan du finne ut hva du liker, og kanskje enda viktigere, hva du absolutt ikke trives med.

Mange tror de har så dårlig tid. Hjetland prøver å få unge mennesker på jobbjakt til å ikke stresse.

Les mer: Jakter du på deltidsjobb? Her bør du lete

Jobb frivillig
Om du er student uten arbeidserfaring anbefaler Hjetland deg til å engasjere deg i frivillig arbeid, som Røde kors eller Flyktninghjelpen, eller politikk o.l. Det ser bra ut på CVen, og kan i tillegg gi deg relevant erfaring som du kan bruke i jobbjakten senere.

– Det er ikke betalt, men du får betalt i form av arbeidserfaring. Sett av en kveld i uken. Mange frivillige jobber er spennende. I tillegg viser det at du er engasjert og et omsorgsmenneske.

I starten er jobb viktigere enn drømmejobb
En tabbe mange nyutdannede ofte gjør, både de med og uten arbeidserfaring, er at de tror de skal kapre drømmejobben med en gang. Mange søker kun på toppjobbene, og blir skuffa gang på gang når avslagene kommer.

– Mange ser på det som et nederlag å ta en annen jobb enn den de har studert for. Det handler både om forventninger unge har til seg selv, miljøet rundt, venner og foreldre, sier Hjetland.

Mange er fortvilet fordi de ikke får napp på jobbene de søker seg til. Hun råder alle til å søke jobber som de egentlig er overkvalifiserte til, om de mangler arbeidserfaring.

– Man behøver jo ikke å jobbe i en resepsjon for alltid. I begynnelsen av karrieren handler det om mestring og å tjene penger, sier Hjetland. Men sørg for at du gjør en god jobb som mulig, enten du trives eller ikke. Det er billetten til en spennende karrierereise videre.

Se våre ledige stillinger her.