Innkalt til jobbintervju og lurer på hva du skal gjøre nå?

Er du jobbsøker? Og har du vært blitt kalt inn til et jobbintervju? Da er flere ting du kan gjøre for å legge til rette for et best mulig intervju.

Du må forberede deg godt til et jobbintervju, det nytter ikke bare å møte opp. Arbeidsgiveren forventer at du har tilegnet deg kunnskap om bedriften og har en klar mening om hvorfor du har valgt å søke på stillingen. Hvorfor skal de ansette akkurat deg? Hva kan du bidra med? Kan du svare på disse spørsmålene er du på god vei. Det viser at du har selvinnsikt. Er du opptatt av å jobbe på en arbeidsplass med gode verdier? Sett deg inn i bedriftens verdier og se om disse spiller på lag med dine egne verdier. Hvis de gjør det så kan det være et fortrinn for deg og noe du bør fremheve i løpet av intervjuet.

Positiv jente jobbintervju Manpower

I et jobbintervju vil det alltid være noen typiske spørsmål som blir stilt. Vi har samlet opp noen av de for deg:

 • Fortell om deg selv (forbered din heis pitch)
 • Hvorfor har du valgt å søke på denne stillingen?
 • Hva vil du tilføre oss/bedriften?
 • Hva er dine sterke sider og dine forbedringspotensialer. Underbygg med eksempler.
 • Hvor ser du deg selv om fem år?
 • Beskriv deg selv med tre ord. Vær forberedt på å gi eksempler på hva du legger i beskrivelsen.
 • Søker du en stilling innen salg? Da vil du gjerne få beskjed om å vise til salgsresultater.
 • Kan du gi noen eksempler på hva du har bidratt med i din forrige jobb?
 • Hva er du stolt av å ha oppnådd?
 • Hvordan ville din beste venn beskrevet deg?
 • Hva ville dine kolleger sagt om deg?
 • Hva ville sjefen din sagt om deg?
 • Hva vil dine referanser si hvis vi tar kontakt med dem?

Reflekter over hva du har gjort i tidligere jobber og hva du har lært. Tenk også på hvorfor du har søkt på stillingen. Hva det som gjør at stillingen virker spennende og motiverende? Se deg selv i rollen i det respektive selskapet. Hvordan kan du utføre jobben, hva vil du kunne bidra med og hva vil det si for bedriften? Hvis du har reflektert over dette i forkant vil du kunne svare tydelig og godt for deg, og du vil fremstå som trygg og med god selvinnsikt. Jobbintervjuet vil bli bedre, rett og slett!


Førsteinntrykk
Du møter opp på jobbintervjuet og du har forberedt deg godt mentalt. Men hva annet er det viktig å tenke på? Førsteinntrykket ditt spiller en stor rolle, og det er gjerne det visuelle uttrykket ditt som intervjueren oppfatter først. Derfor er det viktig å se presentabel ut. Alt fra hår til sko skal være rent og pent. Fokuser på personlig hygiene, vær nydusjet og kle deg pent. Føler du deg komfortabel med utseendet ditt, vil du også fremstå tryggere på deg selv.

Hvilken kleskode som gjelder for bedriften kan være vanskelig å vite, men det er lurt å alltid kle seg pent. Kleskoden vil avhenge av hvilken bransje man skal jobbe innen, men en god tommelfingerregel er å bruke dine fineste hverdagsklær, som du fortsatt føler seg komfortabel i. Er du usikker på hva som gjelder for bedriften du skal på jobbintervju til, anbefaler vi å ringe til sentralbordet eller snakke med noen som jobber der. For eksempel er det slik at innen bank og finans vil dress og slips for herrene og drakt eller skjørt og bluse for damene gjelde, mens innen mediebransjen vil en litt mer uformell stil, såkalt business casual, være godkjent. Og husk, møt aldri opp i møkkete eller hullete klær!

Når hygiene, klær og sko er på plass er det på tide å møte opp. Husk navnet på personen du skal treffe, kom presis og ha med deg alle de nødvendige papirene. Arbeidsgiveren har ofte mottatt disse i forkant, men det er alltid lurt å ha med et ekstra sett.


Intervjuet
Hils på intervjueren med et fast og godt håndtrykk, og ha god øyekontakt. Et godt jobbintervju vil fungere på samme måte som en helt vanlig samtale mellom to mennesker. Har man forberedt seg godt vil det som regel gå bra. Still spørsmål om stillingen og bedriften, arbeidsmiljøet, prosjekter de jobber med og lignende. Vis interesse og at du er engasjert i selskapet. Avslutt med å takke for at du fikk komme på intervju, og at du håper å høre fra dem snart.


Referanser
Husk å kontakte referansene dine i forkant av intervjuet. Fortell dem om intervjuet du skal på og hva stillingen innebærer. Send de gjerne stillingsbeskrivelsen i forkant. Da kan de forberede seg før en potensiell arbeidsgiver ringer.


Annengangsintervju eller ute av prosessen?
I etterkant kan det være lurt å evaluere intervjuet. Hva gikk bra, hva kunne du svart bedre eller mer utfyllende på? Er det for eksempel spørsmål du sitter igjen med? Det er en fin refleksjon for din egen del, men også en måte å forberede deg på til et eventuelt annengangsintervju. Blir du kalt inn til annengangsintervju,ønsker arbeidsgiveren å bli bedre kjent med deg som person. Nå kjenner de bakgrunnen din og hvilken kompetanse du besitter, så det som gjelder nå er å se hvorvidt du passer inn i bedriften.

Her kan du lese mer om annengangsintervju.

Skulle du oppleve å ikke komme videre i intervjuprosessen, kan du gjerne ta en telefon til intervjueren for å få tilbakemelding på hvorfor du ikke gikk videre. En slik tilbakemelding kan sørge for at du blir enda bedre forberedt neste gang du skal på jobbintervju. 

Lykke til!