Jobbreferanse: Dette bør du tenke på

Referanser er ofte avgjørende for om vi får jobb eller ikke. Ekspert Julia Marcusson vet hva du bør tenkte på når du bygger og velger referansene dine.

Du har kommet deg gjennom til det siste hinderet i en jobbsøkerprosess. Du har kommet forbi søknadsnåløyet, flere intervjuer, kanskje til og med case-løsning, evne- og personlighetstester. Nå gjenstår siste skanse før din mulige arbeidsgiver tar den endelige beslutningen; vedkommende skal snakke med referansene dine. Julia Marcusson har flere års erfaring fra bemanningsbransjen, og har noen stalltips som vil gjøre jakten på gode referanser enklere.

Mann og dame snakker

Start tidlig

Hvis du begynner å tenke på referansen din først når du skal oppgi den til en potensiell arbeidsgiver, er du for sent ute, ifølge Julia. 

– Uansett hvor du jobber, kan det være en arbeidsgiver du vil sette opp som referanse når du søker din neste jobb. Du bygger rett og slett dine fremtidige referanser hver eneste dag på jobb. Det er fort gjort å glemme det. 

Marcusson forteller at innsatsen i lange så vel som korte engasjement teller. 

– Selv om du er usikker på hvor lenge du skal være et sted, bør du fortsatt gjøre en skikkelig innsats. Skal du for eksempel være et sted i to uker må oppholdet være knirkefritt, for da skal det veldig lite til for at referansen blir dårlig.

Ulike ting kan ødelegge for en mulig referanse. En referanse kan for eksempel surne hvis du ikke kommer på jobb i tide eller sender SMS om at du er syk etter at arbeidsdagen har begynt. 

– Du må vise at du er pålitelig og pliktoppfyllende. 

Dypdykk: Klar for jobbskifte, men vet ikke hvordan du skal gå frem?

Referanser er en ferskvare

Du bør ikke føre opp hvem som helst som referanse. Personlig synes ikke Julia det er en god idé å føre opp kollegaer. 

– Hvis du skal føre opp en kollega, bør det være en fagspesialist. Noen som har en annen rolle enn du har hatt selv. Det er mest vanlige er å sette opp en sjef eller en mellomleder. Jeg blir ofte skeptisk om man bare setter opp kollegaer. 

Med hensyn til datostemplingen på referansen, er Julia klar. 

– Referanser er ferskvare. Det kommer selvfølgelig litt an på hva slags jobb du søker på, men om du er i trettiårene, er ikke en referanse fra du var 19 år relevant. 

Du må også varsle de som settes opp som referanse, og gi dem informasjon om stillingene du har søkt på og hvilke egenskaper som vurderes. 

– Fortell de hvor langt du er i prosessen og hva slags arbeidsoppgaver du forventer å få. Sørg for at referansene dine vil spille deg god!