Jobbreferanse: Dette bør du tenke på

Referanser er ofte avgjørende for om vi får jobben eller ikke. I verste fall kan mangel på eller sen oversending av referanser, bety at noen andre får jobben du vil ha. Rekrutteringsrådgiver Hanna Lockertsen vet hva du bør tenke på når du bygger og velger referansene dine.

Referanser er ikke nødvendigvis siste instans i en rekrutteringsprosess. Ofte må man ha referanser på plass før de videre stegene i prosessen, derfor er det så viktig å ha referanser klart før intervjuprosessen starter. Hanna Lockertsen har flere års erfaring fra bemanningsbransjen, og har noen stalltips som vil gjøre jakten på gode referanser enklere.

Mann og dame snakker

Start tidlig
Referanser er en naturlig og selvfølgelig del av de aller fleste rekrutteringsprosesser, og det er ditt ansvar som jobbsøker å ha disse på plass. Hvis du begynner å tenke på referansen din først når du skal oppgi den til en potensiell arbeidsgiver, er du for sent ute, ifølge Hanna. 

– Uansett hvor du jobber, kan det være en arbeidsgiver du vil sette opp som referanse når du søker din neste jobb. Du bygger rett og slett dine fremtidige referanser hver eneste dag på jobb. Det er fort gjort å glemme det. 

Lockertsen forteller at innsatsen i lange så vel som korte engasjement teller. 

– Selv om du er usikker på hvor lenge du skal være et sted, bør du fortsatt gjøre en skikkelig innsats. Skal du for eksempel være et sted i to uker må oppholdet være knirkefritt, for da skal det veldig lite til for at referansen blir dårlig.

Ulike ting kan ødelegge for en mulig referanse. En referanse kan for eksempel surne hvis du ikke kommer på jobb i tide eller sender SMS om at du er syk etter at arbeidsdagen har begynt. 

– Du må vise at du er pålitelig og pliktoppfyllende. 

Har referansen din flyttet eller byttet nummer? Vær kreativ og løsningsorientert og få tak i en mailadresse eller det nye nummeret ved å spørre andre tidligere kolleger eller noen som jobber hos din tidligere arbeidsgiver.
 

Referanser er en ferskvare
Du bør ikke føre opp hvem som helst som referanse. Personlig synes ikke Hanna det er en god idé å føre opp kollegaer. 

– Hvis du skal føre opp en kollega, bør det være en fagspesialist. Noen som har en annen rolle enn du har hatt selv. Det er mest vanlige er å sette opp en leder. Jeg blir ofte skeptisk om man bare setter opp kollegaer. 

Med hensyn til datostemplingen på referansen, er Hanna klar. 

– Referanser er ferskvare. Det kommer selvfølgelig litt an på hva slags jobb du søker på, men om du er i trettiårene, er ikke en referanse fra du var 19 år relevant. 

Du må også varsle de som settes opp som referanse, og gi dem informasjon om stillingene du har søkt på og hvilke egenskaper som vurderes. 

– Fortell de hvor langt du er i prosessen og hva slags arbeidsoppgaver du forventer å få. Sørg for at referansene dine vil spille deg god!

Har du få referanser?

Er du tidlig i arbeidslivet og har få referanser; vær kreativ. Ikke kom til rekrutterer å si at du ikke har noen tidligere arbeidsgivere og ikke kan få tak i referanser. Kom heller med en mulig løsning: «Jeg har ingen tidligere arbeidsgivere, men jeg har en veileder fra skolen som vet hvordan jeg jobber i grupper og med prosjekter, kan jeg føre opp vedkommende som referanse?»

Vær proaktiv ikke reaktiv med referansene dine, og vær obs på at nåværende arbeidsgiver kan være referanseperson for din neste jobb. Vær alltid pålitelig og pliktoppfyllende, det gjør jobben med å finne referanser lettere.