Er du overkvalifisert for jobben? Slik svarer du arbeidsgiver

Du er kalt inn til et jobbintervju. Du er kanskje nervøs før intervjuet, men opprømt over at de er interessert i deg og din kompetanse! Da kan det føles litt rart å høre at de mener du er overkvalifisert. Vi gir deg rådene du trenger.

Det kan være mange grunner til at en potensiell arbeidsgiver lufter bekymringen om at du er overkvalifisert. De kan for eksempel være bekymret for at du bare ser på stillingen som et steg på veien videre, og at du ikke kommer til å bli lenge i jobben. Selv om du faktisk er overkvalifisert for en jobb, kan du ha dine egne grunner for å ville ha den. At du er overkvalifisert skal derfor ikke være avgjørende for om du får en jobb eller ikke.

Ung kvinne blant kollegaer

Først må du vurdere hva din potensielle arbeidsgiver egentlig tenker. Tenker de at du kommer til å kjede deg i jobben? Eller at du må akseptere en nedgang i lønn, på tross av kvalifikasjonene dine? Uansett hva du tror betenkningen deres er, skal du peke på hva som gjør deg til den beste kandidaten for jobben. Fortell dem hvorfor du vil ha jobben og hvorfor de kommer til å bli fornøyd med å ansette deg. Du skal med andre ord forholde deg til dette spørsmålet på samme måte som du forholder deg til ethvert annet intervjuspørsmål. Din potensielle arbeidsgiver vil bli betrygget om at beslutningen om å ansette deg er den riktige.

Les mer: Tips til hvordan lykkes på jobbintervjuet

Du kan for eksempel bruke den følgende formuleringen til å svare på spørsmålet:
"Det kan hende at jeg er overkvalifisert for denne jobben, men det er bare en fordel for dere. Jeg har nemlig gjort dette før og jeg vet hva som må til for å lykkes. Jeg kommer til å levere fra dag én."

Formuleringen er en fin måte å ramme inn svaret, fordi en arbeidsgiver vil ha svar på tre grunnleggende spørsmål: Forstår du jobben? Kan du gjøre jobben? Vil du gjøre jobben?

En annen måte å si det på, er: “Jeg er kanskje overkvalifisert for jobben, men jobben er likevel perfekt for meg på grunn av A, B og C.”

Du fyller inn punkt A, B og C med dine egne grunner til at du vil ha jobben. Grunnene kan være så mangt. Pendletid, fag, reisevirksomhet, kolleger eller frynsegoder kan være noen. Eller kanskje du beundrer selskapet eller organisasjonen og det de gjør? Fortell dem hvorfor du vil jobbe hos nettopp dem. Hvis du er overbevisende, vil det ikke spille noen rolle om du er overkvalifisert eller ikke.

Hvis du vil forberede deg godt til et jobbintervju, kan du lese våre 20 tips for et godt jobbintervju.