Tips til hvordan lykkes på jobbintervjuet

Klar for å imponere på ditt neste jobbintervju og få drømmejobben? Her er 10 smarte tips til hvordan du bør forberede deg.

Å mestre et jobbintervju krever innsats, men vi har samlet noen av våre beste tips for å veilede deg gjennom hvordan du kan forberede deg best mulig, både før, under og etter intervjuet.

To menn som snakker sammen

1. Skaff deg innsikt i bransjen og selskapet
Intervjueren kan spørre deg om hvordan du ser på selskapets posisjon i bransjen, hvem konkurrentene er, hvilke konkurransefortrinn de har, og hvordan de best kan utvikle seg videre. Du behøver ikke gjøre grundige undersøkelser i mange forskjellige næringer. Konsentrer deg om noen få næringer i stedet.

2. Tydeliggjør dine salgspunkter og hvorfor du vil ha jobben
Gå inn i hvert intervju med tre til fem salgspunkter i bakhånd som viser at du er riktig kandidat for stillingen. Underbygg påstandene dine med eksempler: «Jeg er flink til å kommunisere. For eksempel overtalte jeg en gruppe om å …». Du bør også forberede deg på å fortelle intervjueren hvorfor du gjerne vil ha jobben. Legg til hvorfor jobben interesserer deg, hva den vil tilføre deg og hvilke egenskaper du har som gjør deg egnet. Hvis intervjueren ikke tror at du interessert i jobben innerst inne, vil de heller ikke gi deg et tilbud – uansett hvor dyktig du er.

Les mer: Søke jobb? Disse egenskapene ser arbeidsgivere etter

3. Forbered deg på standardspørsmålene
Alle «hvordan gjøre et jobbintervju»-bøker har en liste med hundrevis av «standardspørsmål». (Lengden på disse listene kan få deg til å lure på hvor lenge et standardintervju egentlig varer.) Så, hvordan forbereder du deg? Velg en hvilken som helst liste, og tenk på hvilke spørsmål du sannsynligvis vil møte på, gitt din alder og yrkesstatus (snart ferdigutdannet, på jakt etter sommerjobb, vurderer et karriereskifte). Deretter forbereder du svar som gjør at du slipper å improvisere under selve intervjuet.

4. Forbered dine spørsmål til intervjueren
Møt opp til intervjuet med noen gode spørsmål som viser at du er interessert i selskapet og ønsker å jobbe der. Intervjueren vil alltid spørre om du har noen spørsmål. Hvorfor bør du stille spørsmål i et jobbintervju? Hvis du svarer «Nei, egentlig ikke», vil han eller hun konkludere med at du ikke er så veldig interessert i jobben eller selskapet. Et spørsmål som vil passe uansett er: «Hvis du skulle beskrevet den perfekte kandidaten, hvordan ville den vært?»
Dersom du har flere intervjurunder med samme selskap, kan du forberede nye spørsmål til hver person du møter (for eksempel «Hva liker du best med å jobbe her?» og «Hvilken type person skulle du helst sett i denne stillingen?»). Forsøk også å tenke ut et par spørsmål på egenhånd i løpet av intervjuet.

5. Vær selvsikker og ta ansvar for intervjuet
For å virke ydmyk eller høflig er det mange selvsikre kandidater som blir for passive i intervjuene. Høflighet er ikke det samme som å være passiv. Et intervju er som alle andre samtaler, det er et samspill hvor begge parter må bidra. Det er ditt ansvar å sørge for at de får med seg alle dine viktigste egenskaper.

6. Tenk positivt
Ingen liker en som bare klager, så tenk positivt! Selv om intervjueren skulle spørre deg rett ut «hvilke fag likte du minst på skolen?» eller «hva likte du minst med din forrige jobb?», ikke svar på spørsmålet. Svar heller indirekte, «jeg har faktisk funnet noe jeg likte med alle fagene mine. Selv om jeg syntes [et fag] var veldig tungt, likte jeg godt at [noe positivt]» eller «jeg likte [den forrige jobben] ganske godt, selv om jeg nå gjerne vil gjøre noe annet».

7. Avslutt sterkt
Hvis en selger presenterer et produkt til deg, takker for tiden sin og går. Hva har selgeren gjort galt? Glemt å be deg om å kjøpe produktet! Hvis du synes jobbintervjuet har gått bra, avslutt med å be om jobben! Fortell intervjueren at du virkelig ønsker å jobbe der, at du hadde lyst på jobben før du kom og at intervjueren har forsterket troen din på at dette er noe for deg. Hvis det skulle stå mellom deg og én annen kandidat, kan et slikt engasjement ha stor betydning.

8. Få mest mulig ut av «fortell om deg selv»-spørsmålet
Mange jobbintervju starter med dette spørsmålet. Hvordan bør man egentlig svare? Du kan begynne med en historie om hvor du ble født, hva foreldrene dine gjør, hvor mange søsken og kjæledyr du har, og det vil være helt greit. Men vil du at intervjueren skal vite hvilken hunderase du hadde som barn, eller hvorfor selskapet bør ansette deg?
Du kan for eksempel svare som dette: «Her kan jeg fortelle mye, og hvis jeg utelater noe dere ønsker, si gjerne ifra. De tre tingene jeg mener det er viktigst at dere vet om meg er [dine hovedargumenter]. Jeg kan utdype disse, hvis dere ønsker.» Hvis intervjueren ønsker det, underbygger du hovedargumentene dine med konkrete erfaringer fra jobb eller utdanning. Slik kan du sørge for at de første 10-15 minuttene av jobbintervjuet går helt i ditt spor. «Fortell om deg selv»-spørsmålet er en gyllen mulighet. Gå ikke glipp av den!

9. Vær klar for atferdsorienterte intervjuer
En av de vanligste intervjuformene er å be folk beskrive erfaringer som demonstrerer atferd selskapet mener kan være viktig for stillingen. For eksempel kan du bli bedt om å fortelle om en gang du tok en upopulær avgjørelse, viste pågangsmot eller måtte ta en beslutning med lite tid og informasjon til rådighet. Det er lurt å forberede seg med disse fire stegene:

Steg 1 er å forutse hvilken atferd du tror intervjueren er interessert i å gjenkjenne.
Steg 2 er å identifisere minst ett eksempel der du viste hver type atferd.
Steg 3 er å forberede en historie om hvert eksempel. Beskriv situasjonen, handlingen og deretter utfallet. En kjapp titt over din egen CV kan hjelpe deg å huske episoder som kan egne seg.
Steg 4 er å øve på å fortelle historien.

Les mer: Hvordan svare godt på atferdsspørsmål under intervju

10. Ikke gi opp!
Hvis du hadde et dårlig jobbintervju til en jobb du trodde ville være riktig for deg (ikke bare en du hadde veldig lyst på), ikke gi opp. Skriv en e-post eller ring intervjueren for å fortelle at du ikke var fornøyd med hvordan du kommuniserte hvorfor jobben kunne være en god match for deg. Vær ydmyk og høflig, gjenta det du har å tilby selskapet, og si at du gjerne vil ha en mulighet til å bidra. Hvorvidt det vil resultere i at du får jobben, avhenger av både deg og selskapet. Men én ting er sikkert: Hvis du ikke forsøker, er sjansene for å få jobben lik null. Vi har sett slike tilnærminger fungere ved flere anledninger, og oppfordrer deg til å gi det et forsøk.

Hvis du følger disse 10 strategiene, vil du fremstå som den mest forberedte kandidaten. Lykke til med intervjuet, og husk at du har det som skal til for å sikre drømmejobben!

Les flere jobbsøkertips og karriereråd fra Manpower her.