Du bør alltid være på utkikk etter neste jobb

Det kan være lurt å holde øynene åpne og følge med på nye jobber, selv hvis du trives der du er nå.

Hvis du har en jobb du liker, kan det virke litt rart å skulle lete etter andre jobber. Hvorfor er det noe du skal bruke tid på, når du ikke har planer om å bytte? Kanskje føles det også litt dårlig gjort mot arbeidsgiveren og kollegene du har nå.

Smilende kvinne på jobb

Men du vet aldri når drømmejobben dukker opp. Og selv hvis du ender opp med å bli værende, er det å lete etter andre jobber noe av det lureste du kan gjøre for karrieren din. Her er fire grunner til hvorfor.

Det hjelper deg å finne ut hva du vil bli
Du skal neppe gjøre det du gjør i dag for alltid. Men har du egentlig funnet ut hva du skal bli når du blir stor?

Hvis karrieremålet virker litt uklart, kan det være lurt å lage en oversikt over bransjer og stillingstyper som interesserer deg. Det kan være en fin måte å finne ut hva du liker og misliker med jobben du har i dag, og hva du kan tenke deg å gjøre mer av i fremtiden.

Mens du noterer deg stillinger, kan det være lurt å utheve arbeidsoppgavene du liker. Selv om jobbtitlene er ulike, vil du kanskje kunne se likheter i hva slags oppgaver du tiltrekkes av. Dermed vil du kunne få et klarere bilde av hva du har mest lyst til å gjøre.

Les mer: Hva bør du tenke på når du begynner i ny jobb?

Det gir deg tydeligere mål
Jobbannonser er en verdifull kilde til informasjon om hva som skal til for å lykkes i din fremtidige jobb. Selv om du ikke er kvalifisert for en jobb i dag, kan en annonse fortelle deg hvilken erfaring du kan skaffe deg for å bli kvalifisert i fremtiden. Den samme jobben vil ikke nødvendigvis være ledig den dagen du faktisk vil ha den, men så fort du begynner å lese stillingsannonser du er interessert i, kan du danne deg et inntrykk av hvilke erfaringer som vil være mest nyttige for den typen jobber.

Et tips er å skrive ned jobber du synes virker interessante. Marker kvalifikasjonene som går igjen, og bruk det til å lage en plan for hvordan du kan utvikle deg. Etter hvert vil du møte noen av kvalifikasjonene du tidligere manglet. Uansett hva fremtiden bringer, vil du ikke angre på at du har utviklet deg profesjonelt. I tillegg vil du være bedre forberedt når du faktisk skal søke på en jobb i fremtiden.

Det kan gjøre jobben din bedre
Selv om du ikke søker på en ny jobb på mange år, kan denne øvelsen hjelpe deg med å forbedre deg i jobben du er i fra før. Se på tingene du er interessert i å gjøre, men som ikke er en del av jobben din for øyeblikket. Er det måter du kan gjøre det til en del av jobben? Finnes det for eksempel prosjekter du kan be om å få bli med på? Hvis du vet hva du vil, er det lettere å forme din egen arbeidshverdag.

Ikke minst kan jobbleting, særlig hvis du også søker på noen av jobbene, gi deg en sterkere posisjon neste gang du skal forhandle om lønn eller arbeidsoppgaver. Hvis du vet hva kompetansen din er verdt andre steder, er det lettere å argumentere for at du burde få bedre lønn eller mer ansvar i jobben du har nå.

Du er bedre forberedt
Selv om du ikke har tenkt å søke ny jobb nå, skal du sannsynligvis gjøre det en gang i fremtiden. Det kan være vanskelig hvis du starter fra scratch. Det finnes utallige selskaper og stillingsannonser der ute, men hvis du allerede har en liste med selskaper og stillinger du synes er interessante, vil du vite nøyaktig hvor du skal begynne. Start med annonsene du allerede har lagret. Hvis stillingene ikke lenger ligger ute, send selskapene en e-post med CV-en din og forklar hvorfor du vil jobbe for dem. Søk også etter stillinger som likner på dem du har lagret. Hør med personer du vet har jobber du selv ville like, og spør om de kan gi deg noen råd på veien.

Ved å følge disse tipsene trenger du ikke å starte helt på nytt neste gang du faktisk er på utkikk etter en jobb. I stedet vil du ha en klar idé om hvor du vil, hvilke kvalifikasjoner du trenger og hvor du skal begynne å lete. Da har du et godt grunnlag for å finne din neste drømmejobb.

Begynn letingen her. Registrer deg hos Manpower i dag og søk blant hundrevis av ledige jobber.