Redd for å slutte i jobben, selv om du ikke trives?

Det kan være ulike grunner til at man ikke trives i en jobb. Likevel synes mange det er krevende å skulle slutte. Sissel Melkild i ManpowerGroup forteller deg hvordan du vet om du bør slutte, og hvordan du går frem.

Mange blir værende i en jobb de ikke trives i, fordi de synes det er vanskelig å slutte. – Det oppleves trygt og stabilt i nåværende jobb, man vet hva man har i inntekt og mestrer arbeidsoppgavene. Mange blir nok værende av nettopp de grunnene, og fordi det å bytte jobb er skummelt. Utfordringen er jo faktisk å vite om gresset er grønnere på den andre siden, sier Sissel Melkild i ManpowerGroup.

hvordan slutte i jobben

Likevel mener hun det kan være gode grunner til å ta steget ut, og se seg om etter nye utfordringer. Ofte er det ikke en isolert årsak, men en kombinasjon av disse.

– Karrieremessige årsaker er vanlig. Man føler man står på stedet hvil, eller kanskje at karrieren har tatt en feil vending. Om arbeidsoppgavene ikke er utviklende eller det sosiale miljøet oppleves negativt kan det være fare på ferde. Økonomiske betingelser er også en viktig faktor, men man skal heller ikke undervurdere ansattes stolthet av arbeidsgiveren sin. Det klassiske jeg opplever, er at man har en sjef man ikke kommer overens med.

Melkild trekker også frem at den enkeltes livssituasjon kan ha endret seg, og at det som var riktig tidligere – ikke lenger er det.

Dette er utfordringer mange kan kjenne seg igjen i, i større eller mindre grad. Betyr det at alle som opplever dette bør bytte jobb?

– Nei, det betyr det ikke nødvendigvis. Imidlertid tror jeg at hvis man over tid har følt at jobben ikke er riktig, så kan det være en klar indikasjon på at man bør vurdere å bytte jobb. Vi bruker store deler av vår tid på arbeidsplassen – derfor er dette en refleksjon hver enkelt må kjenne på selv. Det er for øvrig åpenbart at en jobb ikke er spennende til enhver tid.

Men det kan være vanskelig å bytte?

– Folk er forskjellige, noen hopper rett ut i det med hodet først, mens andre behøver litt mer informasjon og tid. Mange har investert mye i nåværende stillingen, men har etter hvert kanskje ikke fått den karrieremessige utviklingen de ønsker.

Andre kan velge å bytte karrierevei til andre bransjer, det medfører nok en enda større personlig utfordring og kan virke skremmende sier Melkild og legger til:

– Det kan da føles som om man starter på nytt, men det sjelden helt tilfelle. Kompetansen man har med seg fra en jobb, og en bransje, er mest sannsynlig også verdifullt og overførbar i ny jobb.

Slik går du frem

Er du blant de som vurderer å bytte jobb, og er du usikker på nåværende situasjon? Karriere- og rekrutteringsrådgiveren har i så fall ett råd til deg.

– Begynn å utforske litt hva som finnes der ute, følg med på stillingsutlysninger, snakk med venner og bekjente. Les hva de ulike stillingene innebærer i grove trekk. Husk også at de færreste arbeidsgivere forventer at du kan alt. Jeg vil anbefale at man går på ett intervju for mye, enn ett for lite. Flere ganger opplever jeg at kandidater som nødvendigvis ikke er helt motivert går på et intervju – og kommer ut igjen med stjerner i øynene. Dette kan skyldes både personene man skal jobbe sammen med, innholdet i stillingen som kommer bedre frem i et intervju, eller andre forhold ved selskapet man ikke var klar over på forhånd. Slik sikrer man seg oversikt over muligheter, samtidig som man ikke forplikter seg til noe.

– Å slutte jobben på dagen, uten å ha noen plan B, er ikke nødvendigvis å anbefale. Da kan man ende opp med en stilling og et miljø som kanskje ikke er det man i utgangspunktet ønsket. Det heter seg at «man ikke skal gå fra noe, men til noe», nettopp for å vite hva man erstatter den nåværende situasjonen med.

Karriererådgiveren avslutter imidlertid med et oppløftende faktum.

– En fjellvettregel er at det «ikke er noen skam å snu» – noe som er svært anvendelig vedrørende skifte av jobb. Finner man ut at det ikke er riktig, er det ikke verre enn at man kan bytte igjen. Dog bør det ikke være altfor mange av disse skiftene på CV en din. Alternativt kan man benytte et byrå som man jobber for – da vil skiftene være innenfor samme arbeidsgiver og være plausible, sier Melkild.