Redd for å slutte i jobben, selv om du ikke trives?

Det kan være ulike grunner til at man ikke trives i en jobb. Likevel synes mange det er krevende å skulle slutte. Her får du tips til hvordan du vet om du bør slutte, og hvordan du går frem.

Mange blir værende i en jobb de ikke trives i, fordi de synes det er vanskelig å slutte. Det oppleves trygt og stabilt i nåværende jobb, man vet hva man har i inntekt og mestrer arbeidsoppgavene. Mange blir værende av nettopp de grunnene, og fordi det å bytte jobb er skummelt. Utfordringen er jo faktisk å vite om gresset er grønnere på den andre siden.

hvordan slutte i jobben
Likevel kan det være gode grunner til å ta steget ut, og se seg om etter nye utfordringer. Ofte er det ikke en isolert årsak, men en kombinasjon av disse.

Karrieremessige årsaker er vanligst. Man føler man står på stedet hvil, eller at karrieren har tatt en feil vending. Om arbeidsoppgavene ikke er utviklende eller det sosiale miljøet oppleves negativt kan det være fare på ferde. Økonomiske betingelser er også en viktig faktor, men man skal heller ikke undervurdere ansattes stolthet av arbeidsgiveren sin. Det klassiske er at man har en leder man ikke kommer overens med.

En annen grunn kan være at den enkeltes livssituasjon har endret seg, og at det som var riktig tidligere – ikke lenger er det.

Dette er utfordringer mange kan kjenne seg igjen i, i større eller mindre grad. Men det betyr ikke at alle som opplever dette bør bytte jobb. Men hvis man over tid har følt at jobben ikke er riktig, så kan det være en indikasjon på at man bør vurdere å bytte jobb. Vi bruker store deler av vår tid på arbeidsplassen – derfor er dette en refleksjon hver enkelt må kjenne på selv. Det er ellers åpenbart at en jobb ikke er spennende til enhver tid.

Jobbskifte kan virke skremmende 
Vi er alle forskjellige når det kommer til jobb og karriere. Noen hopper rett uti jobbskifte med hodet først, mens andre behøver litt mer informasjon og tid. Mange har investert mye i nåværende stilling, men har etter hvert kanskje ikke fått den karrieremessige utviklingen de ønsker.

Andre kan velge å bytte karrierevei til andre bransjer, det medfører nok en enda større personlig utfordring og kan kanskje virke skremmende. Det kan da føles som om man starter helt på nytt, men det er sjelden tilfelle. Kompetansen man har med seg fra en jobb, og en bransje, er mest sannsynlig også verdifullt og overførbar i ny jobb.

Slik går du frem
Er du blant de som vurderer å bytte jobb, og er du usikker på nåværende situasjon? Her er i så fall ett råd til deg.

Begynn å utforske litt hva som finnes der ute, følg med på stillingsutlysninger, snakk med venner og bekjente. Les hva de ulike stillingene innebærer i grove trekk. Husk også at de færreste arbeidsgivere forventer at du kan alt. Gå gjerne på ett intervju for mye, enn ett for lite. Kanskje kan en jobb du ikke er helt motivert for, vise seg å være drømmejobben når du kommer ut fra intervjuet. Dette kan skyldes både personene man skal jobbe sammen med, innholdet i stillingen som kommer bedre frem i et intervju, eller andre forhold ved selskapet man ikke var klar over på forhånd. Slik sikrer man seg oversikt over muligheter, samtidig som man ikke forplikter seg til noe.

Å slutte i jobben på dagen, uten å ha noen plan B, er ikke nødvendigvis å anbefale. Da kan man ende opp med en stilling og et miljø som kanskje ikke er det man i utgangspunktet ønsket. Det heter seg at «man ikke skal gå fra noe, men til noe», nettopp for å vite hva man erstatter den nåværende situasjonen med.

Det er imidlertid viktig å huske at det «ikke er noen skam å snu» – noe som er svært anvendelig vedrørende skifte av jobb. Finner man ut at det ikke var riktig, kan man bytte jobb igjen. Dog bør det ikke være altfor mange av disse skiftene på CV- en din.

Nysgjerrig på nye karrieremuligheter? Se våre ledige stillinger her.