Ett år med nye innleieregler – bemanningsbransjen har fortsatt gode løsninger

Det er ett år siden regjeringen innførte begrensinger på innleiereglene. Solveig Finboe har jobbet med det nye regelverket, og sier at Manpower fortsatt kan hjelpe til med å finne arbeidskraft.

Solveig Finboe er regiondirektør i Midt- og Nord-Norge i Manpower, og er en veteran å regne innen bransjen. Hun har jobbet i Manpower i hele 26 år. Da regjeringen bestemte seg for å stramme inn regelverket på innleie av arbeidskraft var hun en av dem som jobbet mye med det nye regelverket, for å se på hvordan reglene ville slå ut for kunder og ansatte i Manpower.

Lære noe nytt

- Til tross for stor motstand fra bransjen, ble det for ett år siden innført begrensninger på innleiereglene. Når vi ser oss i speilet, etter å ha levd med det nye regelverket en stund, ser vi at vi fortsatt kan hjelpe kundene. I en god del tilfeller må vi tenke annerledes, sier Finboe. 

Solveig Finnboe
Bilde: Solveig Finboe, regiondirektør i Midt- og Nord-Norge i Manpower

Begrensninger for midlertidige ansettelser  
De nye reglene betyr at det er større begrensinger på innleie ved midlertidige behov, for eksempel arbeidstopper og prosjekter.  

– På tross av nye regler har mange bransjer og kunder fortsatt behov for å leie inn arbeidskraft. Det kan være en spesielt hektisk sesong eller kvartal, eller det kan være et nytt prosjekt der det trengs mer ressurser over en kortere periode. Hvis virksomheten ikke har tariffavtale med landsdekkende fagforening og samtidig har lokal avtale med de tillitsvalgte, så har man ifølge de nye reglene ikke lov til å leie inn, påpeker Finboe.  

Det finnes imidlertid også løsninger for virksomheter som ikke har lov til å leie inn ved midlertidige behov. Man kan enten rekruttere til en permanent stilling hos kunde eller til en midlertidig ansettelse, altså at man ansettes for en tidsbegrenset periode. Manpower kan hjelpe til med å finne de beste kandidatene til begge ansettelsesformer. 

- Enten du vil ansette fast eller midlertidig, kan vi i Manpower hjelpe deg. Med vår lange erfaring, dyktige medarbeidere og tilgang på kandidater, vil vi kunne hjelpe kundene med å gjøre den arbeidsintensive delen av ansettelsen. På den måten er det fortsatt relevant og kostnadseffektivt å benytte et bemanningsbyrå, sier Solveig Finboe. 

Flere presset ut av arbeidsmarkedet 
- Det er mye usikkerhet i markedet, mener Finboe. Mange ledere og kunder er usikre på hva som er lov og hva som ikke er lov. Mange er forvirret, og mange bruker mye tid på å sette seg inn i regelverket, og bedriftene mister muligheten til fleksibilitet som kan være nødvendig i enkelte perioder.  

 Denne usikkerheten på hva som er lov og ikke lov er unødvendig!  
 
– Mitt viktigste budskap til kundene er: Er dere usikre, så ta kontakt med oss! Vi i Manpower følger alltid regelverket, og er forpliktet til å holde høye etiske standarder. Vi finner en løsning sammen hvis dere står fast, sier Finboe.  

Håper på endring  
Bemanningsbransjen har hatt et tøft 2023, og ifølge NHO er omsetningen sammenlignet med 2022 betydelig redusert. Rollen bransjen spiller både som døråpner til arbeidsmarkedet for kandidater og samarbeidspartner for næringslivet, har dermed blitt vesentlig begrenset. Solveig mener at det siste året har vist at bemanningsbransjen er et nødvendig supplement til andre kanaler. 
 
– Norsk arbeidsliv trenger aktører som kan hjelpe virksomheter med fleksibilitet. Samtidig har vi i Manpower alltid hjulpet folk å få jobb, gjerne folk med hull i CV-en. Vi er trent i å se potensialet i mennesker, og ser gjerne forbi en CV.  Vi er stolte av å ha bidratt til inkludering og mangfold siden vi startet i Norge i 1965. 

 Bransje som gir fleksibilitet  
–I diskusjonene i forkant av regelendringene var det smertefullt å bli omtalt som en del av problemet, og ikke en del av løsningen. De ble brukt ord som «storrengjøring», og «bransjen skal tas». Jeg opplever at vi som bransje er veldig regulert, og var både sjokkert og overrasket over hvilken retning debatten tok, sier Finboe.  

 Hun kjente ikke igjen beskrivelsen i media, og erfaringene fra det siste året er utelukkende negative.  

 –Det har dessverre redusert vår mulighet til å gi folk arbeid. Det har først og fremst gått utover de som kunne stått i jobb, men som i dag er arbeidsledige, sier Finboe. Det er trist, og vi trenger å løfte denne debatten på nytt. Alle gode krefter må jobbe sammen om å gi mennesker jobb og skaffe norske virksomheter sårt etterlengtet kompetanse, avslutter Solveig Finboe. 

Les også: Manpower finner sommervikarene du trenger