Stress ned før juleferien!

Nå er det straks juleferie og det er mange forventninger knyttet til julehøytiden. Ofte har man behov for å senke skuldrene noen ekstra hakk. Vi gir deg våre 5 beste tips til hvordan du kan stresse ned både før, under og etter juleferien.

Førjulstiden kan være både travel og krevende på tvers av alle arenaer. Det er ofte høye forventinger både på hjemmebane, sosialt, fra familie og ikke minst på jobb. Man skal få unna alt som ligger i innboksen og føler kanskje at man ikke kan ta ordentlig ferie før den er tom. Desember er fylt til randen med gjøremål og det er derfor viktig å være litt ekstra snill med seg selv i perioden før jul. Vi gir deg våre 5 beste tips til hvordan du forhåpentligvis kan gjøre det litt mindre stressende for deg selv.

Jul på kontoret med en gjeng mennesker

1. Sett realistiske mål og avklar forventninger
Juleferien skaper en pause i arbeidet som kan føre til korte frister og en hektisk periode før juleferien. Skap deg en oversikt; gå gjennom planlagte prosjekter, arbeidsoppgaver og ikke minst de tingene du har lovet andre å gjøre. Bestem deg for hva du realistisk sett kan gjennomføre før ferien og flytt resten av oppgavene til etter ferien – gi beskjed til andre om det påvirker deres arbeid. Hvis du føler at ledere eller kollegaer har forventninger til deg som er urealistisk å få til, er kommunikasjon alltid en sikker vinner. Ta en prat, det kan til og med hende at de er i samme situasjon som deg!

2. Fysisk aktivitet kan bidra til mindre stress
Fysisk aktivitet er med på å redusere følelsen av stress. Du trenger ikke å dra på treningssenteret 5 dager i uken, men det å gå seg en tur, ta trappen istedenfor heisen og røre litt på kroppen hver dag hjelper også. Det enkle er ofte det beste, og det gjelder også fysisk aktivitet. Frisk luft og bevegelse vil gjøre deg lettere til sinns og er kanskje akkurat den pustepausen du trenger i løpet av dagen. Det handler om å prioritere seg selv og sine behov.

3. Gjør det som gir deg energi
Julen kommer ofte med mange forpliktelser og tradisjoner som man kanskje ikke rår helt over selv, men likevel er det viktig å huske på at det er lov å si nei. Gjør det som gir deg energi, og ikke det som tapper deg. Mange går inn i juleferien med skrekk og gru, det er familieselskaper, julegaver, farting hit og dit, og mange som forventer mye av deg. Ikke la det gå utover julegleden, men prøv heller å finne kompromiss med de rundt deg slik at alle føler seg sett og ivaretatt, samtidig som man tar vare på seg selv.

4. Sett av tid til julekos
Julekos kommer i mange forskjellige fasonger, det er ikke gitt at julekos for deg er det samme som julekos for andre. Julekos for deg er kanskje å se julefilmer i pysjen, gå på langrennsski eller pakke inn julegaver mens du hører på julemusikk. For andre kan det være å gå på julemarked, treffe nære og kjære eller dra på ferie til utlandet. Det er likevel viktig at du setter av tid til det som er julekos for deg.

5. Vær til stede og nyt øyeblikkene
Skru ned tempo, sett hverdagens gjøremål på pause. Det er lov å ta seg en time-out med god samvittighet, både fra jobb og sosiale medier. Skru ned forventningene til deg selv og ta en skikkelig juleferie.

God jul! Senk skuldrene og gi deg selv en avslappende juleferie, velg hva du vil ta med deg inn i 2024!

Les flere av Manpowers artikler her.