Har du mistet motivasjonen etter en lang vinter? Her er våre beste tips

Det har vært en lang vinter for mange. Du har kanskje opplevd at du mangler motivasjon, sover dårlig og har mye å gjøre? Det skjer oss alle. Her er tipsene som hjelper deg med å finne ny motivasjon nå når våren for alvor banker på døren.

I løpet av vinteren er det mange som føler seg slappe og nedfor. Mange opplever symptomer som dårlig humør, manglende interesse, lavt energinivå, trøtthet og søvnproblemer.

Person som strekker hendene i været i solen

Symptomene kan ofte henge igjen og man havner i en vond sirkel som det er vanskelig å bryte. Her er våre 5 beste tips til hvordan du kan få tilbake motivasjonen.

Få så mye frisk luft og sollys som mulig
Mindre sollys reduserer produksjonen av nevrotransmitteren serotonin, øker produksjonen av trøtthetshormonet melatonin, og kan forstyrre den biologiske klokken. Nå når dagene er lenger og solen oftere titter frem, er det viktig å benytte muligheten. Enten det er å sette seg nærmere et vindu, gå en kort tur i lunsjen eller invitere til «walk-and-talk» istedenfor å ta møtet foran skjermen, kan det gjøre en stor forskjell for din hverdag.

Tren jevnlig
Det kan være vanskelig å komme seg på trening når man føler seg slapp og trøtt, men det er desto viktigere at du gjør det likevel. Trening har veldokumentert effekt mot depresjon og nedstemthet. Å bruke kroppen gjør deg mer energisk og våken, og hjelper mot stress, angst og rastløshet. Begynn forsiktig med 1-3 ganger i uken, for eksempel ved å gå deg en tur eller bruke ståpult – og øk mengden gradvis. Det viktigste er å være i bevegelse.

Les mer: Få kontroll på arbeidshverdagen

Fokuser på de viktigste arbeidsoppgavene, og gjerne få om gangen
Det er demotiverende å sitte med en fullpakket kalender og masse e-post som må besvares hvis man allerede føler seg litt nedstemt. Da bør du lage en liste over arbeidsoppgavene dine, rangere viktigheten og jobbe ut ifra den. Å sortere gjøremålene gjør de mer håndterbare og vil gi deg mer energi og økt motivasjon utover dagen. Før du vet ordet av det er du på vei hjem!

Lag en spilleliste eller hør på radio
Musikk aktiverer hjernen og gjør den «påskrudd». Den aktiviserer også de hjerneområdene som gir oss energi. Føler du deg derfor litt trøtt og lei er det gode muligheter for at en spilleliste med sanger du liker eller radio, vil gjøre hverdagen lettere. Spotify har for eksempel ferdiglagde spillelister med «gladlåter».

Planlegg noe gøy å gjøre etter jobb
Avtal en middag med en god venn, eller sjekk om det er en time du vil prøve på treningssenteret. Bestill en kinobillett til filmen du har lyst til å se eller sjekk om det er noe gøy som skjer i nærområdet.

En aktivitet og noe gøy å se frem til etter endt arbeidsdag, hjelper deg med å holde motivasjonen oppe gjennom dagen. Avslutter du en dårlig dag med en positiv opplevelse, vil du huske dagen som bedre.

Når du har tunge dager, må du ikke la stresset få overtaket. Ta deg tid til å klarne hodet, planlegg noe gøy og strukturer arbeidsoppgavene dine mens du lytter til en gladlåt. Da blir dagen så mye enklere og motivasjonen vil sakte, men sikkert komme krypende tilbake.

Les flere av våre jobbsøkertips- og karriereråd her.