Karriere er et maratonløp, ikke en sprint!

Du skal trolig være arbeidstaker i mange tiår. Da er det viktig å fordele innsatsen riktig.

Dette sier Kirsti Skogen, som er senior bemanningskonsulent i Manpower og har over tjue års erfaring fra bemanningsbransjen.

Jente som tenker

– Vi kaprer sjeldent drømmejobben med en gang. Du skal tross alt være arbeidstaker i 40-50 år! Du har god tid og derfor bør du tenke langsiktig – karriere er nemlig mer som et maratonløp - ikke en sprint, sier Kirsti.

Legg en karriereplan
Karrierebygging krever en plan. Mange går rundt med løse tanker om hva og hvor vi vil, men konkretiserer aldri en retning.

– Skriv det ned! Ikke la tankene sveve ut i luften. Få ambisjonene og ønskene dine ned på papiret. Vil du jobbe i et stort eller lite selskap, privat eller offentlig, nasjonalt eller internasjonalt? Det er utrolig hvor effektivt man bearbeider tanker man skriver ned.

Kirsti Skogen Manpower
Kirsti Skogen, senior bemanningskonsulent i Manpower

En karriereplan bygges ikke på en dag, men over tid. I tillegg anbefaler Kirsti å snakke med de som kjenner deg best for innspill.  

– Mange har glede av en samtale med en profesjonell karriereveileder. Men du kan også få mye igjen av en samtale med en god venn eller et familiemedlem. Snakk med de som kjenner deg godt, og la dem stille deg kritiske spørsmål og komme med innspill. Vær villig til å diskutere tankene dine rundt karriereplanene.

Steg for steg
Etter å ha brukt tid på å kartlegge hva du kan tenke deg videre, har du sannsynligvis staket ut kursen for bransjer og selskaper. Da anbefaler Kirsti å gå mer konkret til verks ved å lese på selskapenes hjemmesider.  

– Hva står de for? Hvilke visjoner har selskapet? I hvilken retning utvikler de seg? Så kan du se hvilke ledige stillinger de har, hva slags kompetanse, egenskaper og ferdigheter de ser etter. Ut fra dette kan du begynne å bygge en plan for å komme dit. Vil du jobbe med salg? Da kan det lønne seg å begynne med kundeservice eller telefonsalg rett etter studiene for å få erfaring. Ønsker du å jobbe i et internasjonalt selskap, så krevet det gode språkkunnskaper, og da bør du planlegge for et språkkurs eller utenlandsopphold.

Kirsti advarer mot å gå lange perioder som jobbsøker i påvente av drømmejobben.

– Du bør heller begynne og bygge CV, og vise at du er på hugget. Det er mye bedre å starte et sted, selv om det ikke er drømmejobben, enn å sitte på gjerde og tid og få hull i CV-en. All erfaring teller.

Les mer: Hvordan skriver jeg en god CV?

Vær endringsvillig
Kirsti peker også på at livet er i stadig og uventet endring. Derfor er det viktig å ha et åpent sinn og ha fokus på endringsvillighet og tilpasningsdyktighet. 

– Ikke lås deg til «plan A». Da kan du ta det som et nederlag hvis du ikke lykkes, og gå glipp av andre muligheter. Sannsynligvis vil livssituasjonen din endre seg, og arbeidslivet er i en kontinuerlig forandring. Hvis du viser at du kan håndtere endringer og ha evnen til å omstille deg, blir du mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Læringsvillighet er også en etterspurt egenskap for å nå langt, avslutter hun.

Se våre ledige stillinger her.