Agata: - Jobben er grunnen til at jeg lærte norsk

Agata Sawicka (28) var høyt utdannet, men språkbarrieren sto i veien for relevant jobb i Norge. Gjennom Manpower fikk hun jobb i Nordea, hvor hun lærte norsk på rekordfart.

Agata Sawicka flyttet fra Warsawa til Oslo i 2015 for å bo med sin norske kjæreste. Med mastergrad, erfaring fra Citi Bank i Warsawa, og engelsk, spansk og polsk språk i bagasjen, håpet hun det ville gå greit å få jobb i Norge. Men det første året i Norge var tøft. Hun måtte ta til takke med forskjellige restaurantjobber.

Kvinne som smiler

– Jeg var glad for å være i jobb, men brukte ikke kunnskapen og erfaringen min. Jeg ønsket å bidra mer, sier Agata.

Hun saumfarte stillinger innen antihvitvasking, bank, markedsføring og administrasjon.

– Jeg trodde det skulle bli lettere å få en bra jobb i Norge. Men etter intervjuene ringte arbeidsgiverne aldri tilbake. Jeg hadde riktig erfaring, men snakket ikke godt nok norsk.

Språket sto i veien
I restaurantjobbene var det flest svensker og franskmenn, og alle snakket engelsk sammen. Det var ikke riktig arena for å lære norsk. I februar 2016 begynte Agata på språkkurs.

– Språkkurset var nyttig for å lære grammatikken, men det er nødvendig å praktisere språket mer for å lære ordentlig. Å snakke med nordmenn om vanlige ting, sier hun.

Noen måneder senere fikk Agata intervju hos Manpower for jobber i banksektoren.

– På intervjuet hos Manpower spurte jeg om jeg kunne snakke engelsk. De ba meg om å prøve på norsk. Da oppdaget jeg at jeg faktisk kunne språket mye bedre enn jeg trodde!

I november 2016 løsnet det. Telefonen fra Manpower kom på en torsdag. Den påfølgende mandagen var Agata på jobb i Nordea.

– I dag stortrives jeg i Nordea med arkivering og håndtering av informasjonsforespørsler fra kunder og offentlige instanser. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, smiler hun.

En god vei inn
Jobben i Nordea har virkelig løftet norskferdighetene.

– Her snakker jeg norsk hele tiden. Kollegaene mine er hyggelige, og jeg er ikke redd for å spørre om hjelp eller å snuble i noen ord av og til. Jeg hadde ikke lært norsk like raskt uten denne muligheten, sier hun.

Agata føler Manpower var en god vei inn i det norske arbeidslivet. Hun får gode tilbakemeldinger, og profileres nå for tyngre arbeidsoppgaver innen bank og finans.

– Manpower følger deg tett. Selv om jeg hele tiden gir uttrykk for at jeg er fornøyd der jeg er nå, tar de kontakt når det dukker opp stillinger som er relevante for erfaringen jeg har, sier hun, og legger til:

– Kanskje kan jeg få en enda mer relevant stilling i Nordea etter hvert. Nå trives jeg først og fremst veldig godt med jobben og kollegaene mine. Her føler jeg meg som alle andre, og ikke som en innflytter. Jeg føler meg viktig.