Hvordan svare godt på klisjefylte spørsmål?

Det er ikke alltid like lett å komme opp med gode og velformulerte svar under et jobbintervju. Og særlig ikke når rekruttereren stiller deg klisjefylte spørsmål som det virker umulig å svare naturlig på.

Vi gir deg eksempler på de mest typiske spørsmålene – og våre tips til hva du bør tenke på før du svarer.

Dame som snakker Manpower

Hvorfor ønsker du å jobbe hos oss?

Svaret på dette spørsmålet vil variere i henhold til din motivasjon for jobben. Hvis det er snakk om drømmejobben, vil det falle mer naturlig å gi et ekte og originalt svar på hvorfor du vil jobbe der. Hvis du derimot er mer opptatt av ting som penger, fordeler eller bekvemmeligheter knyttet til jobben, kan det være lurt å tenke om igjen før du svarer. Prøv å vri svaret om til at du ønsker erfaring fra et konkret fagområde, eller at du vil prøve deg på en ny utfordring. En annen vri kan være at denne jobben er innenfor en bransje du vil lære mer om. Det viktigste er at du knytter motivasjonen din til noe selskapet gjør eller står for. 

Hva er dine positive egenskaper?

Din største styrke bør alltid være noe arbeidsgiveren trenger. Les deg opp på hva selskapet spør etter i stillingsannonsen angående personlige egenskaper, samt hvilken type rolle du er tiltenkt. Disse tingene bør ligge til grunne for svaret ditt. Ofte prøver vi å skille oss ut når vi skal svare på intervjuspørsmål, men i dette tilfelle bør svaret ditt handle om å vise at du har det de ser etter. Velg ut noen egenskaper som kan knyttes direkte til det de ser etter, og kom med eksempler på hvordan disse egenskapene påvirker måten du jobber på.

Hva er dine negative egenskaper?

Dette er et spørsmål der du kan skille deg ut. Bare pass på i ikke fall for det klassiske svaret «jeg er en perfeksjonist». Den som intervjuer vil se om du har evnen til å vise selvinnsikt og reflektere over egne evner. Dermed er det her et rom for å være ærlig. Velg et område der du har forbedringspotensiale, og bruk eksempler hvor du illustrerer hvordan du jobber med å forbedre deg.

Hvordan håndterer du stress?  

Her handler det ikke nødvendigvis om hvorvidt du håndterer stress, men heller hvordan du løser en stressende situasjon. Måten du gjør det på kan illustrere dine problemløsningsevner. En rekrutterer vil se etter arbeidstakere som reagerer på stress på en konstruktiv måte. Videre er det lurt å si noe om hva du lærte fra en stresset situasjon og hvordan det kan hjelpe deg neste gang du er forut noe lignende.

Hvordan jobber du i team?

For å svare på dette spørsmålet kan du gjerne vise til et konkret eksempel. Istedenfor å svare «jeg er flink til å samarbeide», kan du snakke om rollen du tar og hva du tilfører teamet du jobber med. For skille deg litt ut kan du også nevne hvordan du går frem i tilfeller hvor det er vanskelig å samarbeide. Dette viser refleksen og modenhet.

På jobbjakt? Se våre ledige stillinger