Hva svarer man på: hva er din største svakhet?

Et av de vanligste spørsmålene i et jobbintervju er en variant av «hva er din største svakhet?». Det er også spørsmålet flest gruer seg til. Hva bør du egentlig svare?

Klisjeen er å svare noe sånt som: «Vel, jeg er nok en perfeksjonist. Jeg vil liksom alltid gi mitt ytterste.» Da svarer du på spørsmålet samtidig som du forsøker å sette deg i et positivt lys. Alle vil vel ansette noen som er over gjennomsnittet opptatt av kvalitet og presisjon?

Mann som hilser med hånden

Men er dette egentlig et godt svar? Lar intervjuere seg fortsatt overbevise av dette svaret – uavhengig av om det kanskje er sant at du faktisk er en perfeksjonist?

Sjansen er dessverre stor for at dette svaret ikke vil overraske den som intervjuer deg. I verste fall vil vedkommende avskrive deg. Ikke nødvendigvis fordi svaret ditt var en klisjé, men fordi du ikke gav dem innsikt i hvordan du jobber eller hvordan personligheten din er. Du vil heller ikke skille deg ut, siden omtrent halvparten av kandidatene vil svare noe lignende.

Derfor, med mindre det virkelig stemmer at du er perfeksjonist, bør du snakke om noe annet. For eksempel hvordan du jobber med å ta mer plass i møter eller at delegering ikke faller naturlig for deg.

Gode svar på dette spørsmålet viser nemlig at du har selvinnsikt nok til å erkjenne hva som er dine svake sider, og samtidig at du er dedikert nok til å jobbe med disse svakhetene. I et perfekt svar forteller du om hvordan du har jobbet fokusert med å bli bedre på det aktuelle området, og hvilke resultater det har gitt.

Slike svar er mer individuelle og fremstår som mer genuine. Ikke minst gir slike svar et godt utgangspunkt for en meningsfylt samtale med den som intervjuer deg – og det er jo egentlig det du ønsker å oppnå. Husk at intervjueren ikke er ute etter å finne noen supermennesker hvis eneste svakhet er at de er «litt for perfekte». De leter etter folk som kjenner seg selv, sine svakheter og styrker, og som har innsikt i hvordan de bør og kan forbedre seg. Mer enn noe annet, leter de etter en ekte person.

Hvis svakheten din faktisk er at du er perfeksjonist, er det flere måter du kan fortelle det på som virker mer genuine enn å si det rett ut. I stedet for å bruke ordet perfeksjonist, kan du heller si at du pleier å være ekstra kritisk til ditt eget arbeid. Eller så kan du si at du har en tilbøyelighet til å overtenke arbeidsoppgavene eller prosjektene dine før du setter i gang med dem. Eller du kan si at du som regel jobber helt opp til frister fordi du alltid prøver å levere et eksepsjonelt produkt. Deretter må du selvfølgelig følge opp med å si noe om hvordan du jobber med å forbedre disse svakhetene.

Som alltid bør svaret være genuint og gi intervjueren et korrekt inntrykk av hvem du er – på et personlig nivå. Et svar som oppfyller disse to kriteriene, vil hjelpe deg mye.

 

Kilde: The Muse