Slik forbereder du deg til jobbintervju med personlighetstest

Personlighetstester vekker ufortjent mange nerver hos jobbsøkere. Ekspert Julia Marcusson vil avlive mytene.

- Mange er «redd» for personlighetstester. Men egentlig er testene et gode! Det gir deg flere muligheter til å vise frem hvem du er. Julia Marcusson jobber med bemanning innen bransjeområdet IT i Manpower. Hun har tidligere jobbet med Bank og Finans og har lang erfaring med personlighetstester fra intervjuersiden av bordet. Hun opplever at mange kandidater er nervøse for personlighetstester, uten grunn. – Dessuten, hvis du mot formodning ikke skulle få en jobb på grunn av testresultatet, var det nok ikke riktig stilling for deg uansett.

Mennesker med ulike personligheter

Les deg opp – men ikke for mye

Det finnes en jungel av forskjellige personlighetstester- og verktøy. Julia anbefaler derfor at man begynner med å google litt på hvorfor man bruker personlighetstester i en rekrutteringsprosess for å bli bedre kjent med testens formål.

– Alle personlighetstester er forskjellige. Siden de aller fleste ikke har gjennomført en personlighetstest før, kan det være en idé å bli kjent med hva formålet med testen er.

Hun advarer likevel mot å være for grundig. For mye research kan virke mot sin hensikt.

– Les litt om testen, men ikke for mye. Bare nok til å dempe nervene.

Personlighetstester blir nemlig strukturert etter hvilke egenskaper man trenger i en viss stilling. Det betyr at resultatene ikke blir de samme i bedrift A, B og C eller for ulike stillinger. Selv om testtypen er den samme, kan spørsmålene være forskjellige og intervjueren kan være på utkikk etter forskjellige egenskaper.

Vær trygg på deg selv

Julia forteller at personlighetstester er laget på en slik måte at strategiske svar blir avslørt.

– Kandidater blir ofte veldig nervøse før en personlighetstest. De tenker at alt står eller faller på resultatet, og at det blir en fasit for hvem de er som person. Noen prøver derfor å «lure» testen, og svarer det de tror er «riktig» på alle spørsmålene. Men det merker jeg som intervjuer.

Hun anbefaler på det sterkeste at man er ærlig om både sine sterke og svake sider, og advarer samtidig mot å være for ydmyk.

– Mange er for strenge med seg selv og sine egenskaper. De tør ikke skryte av sine positive sider.

Dypdykk: Slik kan du svare på vanskelige intervjuspørsmål.

Egentlig et gode

Julia understreker at personlighetstester er et supplement til andre verktøy, og ikke avgjørende i en søknadsprosess. Intervjueren bør også gå gjennom testen med kandidaten, slik at man får mulighet til å diskutere og kommentere på resultatene.

– I ManpowerGroup har vi en regel på at vi alltid skal gjennomgå resultatene sammen med kandidaten etterpå.

Denne samtalen er minst like viktig som testen i seg selv, for da får intervjueren inntrykk av kandidatens selvinnsikt.

Julia avslutter med sine beste tips for å gjennomføre en personlighetstest:

– Sett av tid til å ta testen i ro og mak. Sørg for at du ikke blir forstyrret. Jeg kan raskt se av resultatene om noen har blitt forstyrret underveis i testen. Når du begynner å ta testen, ikke tenk for mye. Svar det første som faller deg inn, og vær deg selv! Det er nemlig mer enn godt nok.

På jobbjakt? Se våre ledige stillinger.