Nettverksbygging for nybegynnere

Det å kjenne de rette personene kan bane vei for mange spennende karrieremuligheter du kanskje ikke ville fått ellers. Da kan nettverksbygging være et viktig verktøy.

En åpenbar forutsetning om du ønsker å utvide nettverket ditt, er å komme i kontakt med nye mennesker. Det er det noe ikke alle synes er like lett, og nettverking er utenfor manges komfortsone. Uansett om du liker det eller ikke kan nettverksbygging være svært verdifullt i jobbsøkerprosesser og karrierebygging.

Netverksbygging

Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang med nettverksbygging, har vi fem tips til deg:

1. Vær åpen. Den viktigste forutsetningen for å bli kjent med nye mennesker, er at du er åpen for muligheten. Forsøk å se deg selv med objektive øyne; hvor mottakelig og lett å komme i kontakt med tror du at du oppfattes av andre? Smil og søk øyekontakt, da oppfattes du som mye mer tilnærmelig.

2. Forbered en god intro. Det er mye lettere å starte en samtale med fremmede når du har noe å snakke om. Det beste er en generisk åpning du kan tilpasse til enhver anledning. En slik åpning gjør at du kan sette i gang en samtale uten å tenke for mye. Det kan være lettere å forberede en liten åpning hjemme på forhånd, enn midt på gulvet på vei inn i en samtale. Hvis du også øver litt på åpningen din, vil du heller ikke høres nervøs ut.

3. Vær interessert. Å invitere andre til å ta kontakt med deg er vel og bra, men dersom du ønsker å utvide nettverket ditt er sannsynligheten stor for at du også må ta initiativ selv. Gode nettverksbyggere har en positiv innstilling, er tillitsvekkende, gode lyttere og genuine når de kommuniserer med andre. Den enkleste måten å komme i kontakt med nye mennesker er derfor å stille spørsmål. De aller fleste liker å snakke om seg selv. Still spørsmål, og vis at du er oppriktig interessert i svarene du får, og sannsynligheten for at samtalen flyter er stor.

4. Lag en kalenderoversikt. Lag en oversikt over ulike arrangement der du kan ha glede av å nettverke, for eksempel bransje- eller fagkvelder. Det finnes også mange bransje- eller fagspesifikke nettverk som man kan bli medlem av. Slike nettverk har ofte en rekke arrangement der hovedformålet er å nettverke med likesinnede. Er du student gjør deg kjent med arrangementer, karrierekvelder, bedriftsbesøk osv. der du studerer. Er du i jobb start med å delta på sosiale arrangement og andre eventer i jobbregi. Har kan man knytte til seg nyttige kontakter. Her kan man følge opp med å legge kontakter til på LinkedIn i etterkant av arrangementene.

5. Sett deg mål. Tenk gjennom hvorfor du vil nettverke. Hva er målet ditt? Hva skal til for å nå målet ditt? Begynn med å sette noen enkle mål, som for eksempel fem nye og relevante kontakter på LinkedIn i uka. Etter hvert kan du sette deg større og mer ambisiøse mål. For eksempel, skrive et faglig innlegg. Det viktigste er at du setter konkrete mål med konkrete frister. Det tvinger deg i gang!

Nettverk er viktigere enn du tror for karrierebyggingen din. Forhåpentligvis kan tipsene våre hjelpe deg på veien.

Les mer: Slik finner du din heis-pitch