Hvordan planlegge neste steg i karrieren?

Har du jobbet noen år og lurer på hva ditt neste karrieresteg skal være? Tina Hafstad, avdelingsleder i Manpower Bergen, gir deg fem tips til hva du bør tenke på.

Hva motiverer deg? Nå når vi nærmere oss ferietider kan det være en fin anledning til reflektere over egen jobbsituasjon ifølge Tina Hafstad i Manpower. Hun mener det er spesielt viktig å tenke gjennom hva som motiverer deg.

Smilende dame foran laptop

-Du gjør en bedre jobb når du har det gøy, og det som er gøy er ofte det som motiverer deg mest. Tenk derfor gjennom hvilke arbeidsoppgaver som har gitt deg mest motivasjon det siste året. Det er ikke sikkert du trenger å bytte arbeidsgiver, mange trenger bare å bli bedre bevisst på hvilke oppgaver de liker å løse, sier Hafstad.

Du er ansvarlig for din egen karriere
Hafstad mener at det viktig å huske på at selv om det er viktig med en leder som ser og følger deg opp, må du selv ta ansvar for egen utvikling.

-Selv de beste ledere kan ikke se det fulle potensiale som bor i hver ansatt. Derfor må du hele tiden tenke på hvordan du kan utvikle deg og hvordan du kan gjøre en bedre jobb. Har du en drømmejobb eller stilling du ønsker på sikt, er det viktig at du gir uttrykk for dette og samtidig lager en plan for hvordan jobben kan bli din, sier hun.

Hvilke muligheter finnes der du er i dag?
Ifølge Hafstad er det overraskende mange som ikke er klar over hvilke roller og utviklingsmuligheter som finnes på sin nåværende arbeidsplass. Selv mener hun at initiativ og engasjement for videreutvikling kanskje er det viktigste du kan gjøre for å ta neste karrieresteg.

-Sjekk hvilke muligheter du har internt. Kanskje er drømmerollen i annen avdeling uten at du vet det? Undersøk også hvilke kurs og faglig utvikling som tilbys. De fleste arbeidsgivere har ofte gode ordninger for dette. I tillegg finnes det alltid muligheter for videreutdanning ved universiteter og høyskoler. For enkelte stillinger og roller er det også krav om sertifisering. Snakk med lederen din. Å vise initiativ er alltid bra i tillegg til at det er gøy å lære. Er det en ting du aldri blir så er det utlært, sier Hafstad.

Les mer: Hva bør du tenke på når du begynner i ny jobb?

Tenk deg om før du bytter arbeidsgiver
Skulle du leke med tanken om å bytte arbeidsgiver, mener Hafstad det er viktig at du også tar med arbeidsmiljø i vurderingen.

- Min erfaring er at mange verdsetter arbeidsmiljø over lønn. Gode kolleger hjelper også på motivasjonen når du skal løse vriene arbeidsoppgaver. Det er tvilsomt at du vil finne en jobb der alle arbeidsoppgaver er like givende og da hjelper det å ha gode kolleger som du kan samarbeide med. Har du et godt arbeidsmiljø, sjekk derfor muligheter internt før du begynner å se deg om etter en ny jobb et annet sted, sier hun.

Tina Hafstad Manpower
Tina Hafstad, Avdelingsleder Manpower Bergen

Det er lov å være ambisiøs
Hafstad merker en forskjell på unge og mer erfarne arbeidstakere. De unge er ofte mer ambisiøse, men Hafstad mener det er også viktig å være realistisk.

-Jeg opplever at mange unge kan kreve mer av arbeidsgiver enn mer erfarne arbeidstakere. Det er bra å være ambisiøs, men er du for ambisiøs kan det slå negativt ut. Ledere og arbeidsgivere setter pris på ansatte som tar initiativ, men som samtidig har evnen til å forstå egne begrensninger og hvor de kan bli bedre. Hvis du har store ambisjoner, er det fint å diskutere med din nærmeste leder hvordan du kan utvikle deg videre. Det vil alle ledere sette pris på, avslutter hun.

Ekspertens fem tips for hva som er viktig for å kunne planlegge ditt neste karrieresteg:

  1. Hva motiverer deg? Tenk gjennom hvilke arbeidsoppgaver som har motivert deg mest det siste året.
  2. Du er ansvarlig for din egen karriere: Har du en drømmejobb eller stilling du ønsker på sikt er det viktig at du gir uttrykk for dette og samtidig lager en plan for hvordan jobben kan bli din.
  3. Hvilke muligheter finnes der du er i dag? Sjekk om det finnes andre stillinger eller roller på din nåværende arbeidsplass. Undersøk også om det finnes kurs eller andre utviklingsmuligheter Vis initiativ!
  4. Tenk deg om før du bytter arbeidsgiver: Et godt arbeidsmiljø verdsettes ofte over god lønn. Sjekk derfor mulighetene internt før du bestemmer deg for å bytte arbeidsgiver.
  5. Det er lov å være ambisiøs: Men husk å være realistisk! Snakke med lederen din om hvordan du kan utvikle deg videre.

Les flere karriereråd og jobbsøkertips her.