Skrive CV for første gang? Husk at all kompetanse og erfaring teller!

Mange unge eller nyutdannede har lite eller ingen arbeidserfaring, og det kan derfor være krevende å få laget en god CV. Her får du noen tommelfingerregler fra Hanna Lockertsen i Manpower, som kan hjelpe deg med å skrive en attraktiv CV, også hvis du har lite arbeidserfaring.

Hanna Lockertsen er rekrutterer hos Manpower i Oslo, og har flere års erfaring med å finne ansatte med rett kompetanse og personlige egenskaper.

Fortvilet dame ved PC

Hvor lang burde egentlig CV-en min være? Hva hvis jeg har veldig lite eller ingen arbeidserfaring? Skal jeg ha med et avsnitt om meg selv? Skal jeg ha med bilde? I dagens sammensurium av CV-tips og råd kan det være vanskelig å vite hvordan du skal skrive en tiltalende CV – spesielt hvis du er fersk i arbeidslivet. 

All erfaring teller
- Aller først må du sette deg inn i hva stillingen etterspør. Deretter må du tenke gjennom hvordan dine erfaringer kan benyttes i søknaden, og da er det viktig at du får med alt du har gjort. Kanskje fikk du utvidet ansvar da du jobbet på bensinstasjonen? Det viser at du kan bygge tillitt. Har du hatt verv på skolen eller i russetiden, jobbet som fotballtrener eller vært aktiv i en frivillig organisasjon? Det viser engasjement. Kanskje fikk du også lederansvar? Gode tilbakemeldinger fra leder eller kunder? Ta det med, sier Hanna.

Erfaring fra spill og sosiale medier teller også
Har du drevet med e-sport eller vært over gjennomsnittet aktiv på sosiale medier er det nyttig informasjon for arbeidsgiver. Det er det mange unge som ikke er klar over.

Har du drevet med spill, programmering eller innholdsproduksjon på sosiale medier kan dette ha utviklet egenskaper som er attraktive for arbeidsgiver. Dette er erfaring som er direkte overførbar til arbeidslivet.

Bilde av Hanna Lockertsen i Manpower
Hanna Lockertsen, rekrutterer i Manpower.

Selv din private Instagram-konto kan være avgjørende. Hvis du har en bachelor i markedsføring, men ingen relevant jobberfaring kan tiden du har brukt på video- og bilderedigering på Instagram være nyttig å ta med i CV-en. I en jobb som f.eks. innholdsprodusent er dette viktige ferdigheter. Hvis du i din CV og søknad greier å omsette denne erfaring til å være relevant for stillingen du søker på, vil dette kanskje sørge for at du kan være en aktuell kandidat.

Søk råd fra andre   
Et godt råd når du skal skrive CV er å sparre med noen du kjenner. De kan hjelpe deg med å formulere erfaringene dine slik at det passer med hva arbeidsgiver ser etter.   

- Snakk med en venn eller slektning om hva du bør fremheve. Alternativt kan du ta kontakt med en veileder på skolen eller rekrutteringsveileder.
 


En ryddig og strukturert CV er viktig
Det finnes mange meninger om hva som er den «riktige» måten å skrive CV på. Dette varierer fra land til land og fra selskap til selskap, men en god tommelfingerregel er å tenke over hvordan CVen din best kan skrives for å tydeliggjøre kompetansen din for dem som leser den. Dette innebærer klare inndelinger i over- og underoverskrifter, avsnitt, og seksjoner i CVen – det skal være tydelig hvor «arbeidserfaring» stopper og «utdanning» starter. Videre må du passe på at du skriver både måned og årstall for arbeidserfaringene og utdanningene dine, og at du bruker samme font gjennom hele CVen. Unngå å sende inn en CV bestående av to forskjellige fonter, 5 skriftstørrelser og 3 skriftfarger.

Kartlegg hva som er nødvendig å ha med – og hva som ikke er det
CV-en skal fungere som et praktisk verktøy for å fremheve din kompetanse. Utover å liste opp utdanning og arbeidserfaring, kan du skrive et par linjer under hver av disse for å fremheve dine arbeidsoppgaver og ansvarsområder. Den kan også gjerne inneholde et kort avsnitt om deg selv, som plasseres øverst på CV-en. Dette avsnittet bør være maksimalt to-tre setninger. I tillegg til dette bør du også fremheve om du har fått ekstra ansvar eller bemerkelser på jobb, samt et avsnitt om IT-ferdigheter og et om språk. Informasjon om motivasjon, evner, ønsker, egen utvikling, etc skrives i søknaden din, ikke i CV-en. 

Når det gjelder lengden på CV-en er det ingen krav eller forventninger rundt dette (med unntak av noen få selskaper som ønsker kun en sides CV-er). Det viktigste er at den er ryddig og oversiktlig.

Hannas CV-tips kan oppsummeres som følgende:

  1. All erfaring teller; jobber, verv, hobbyer, sport, gaming, sosiale medier. Så lenge du klarer å formidle hvordan erfaringen din har gjort deg skikket til stillingen, så kan du ta med alt av erfaring.
  2. Søk råd fra andre; les CV-en din for et familiemedlem, en venn, en rekrutteringsrådgiver, en veileder, etc., som kan gi deg input både på hvordan din kompetanse best kan formidles, og gjøre deg oppmerksom på erfaringer og evner du har som du kanskje ikke tenker over selv!
  3. Ha ryddighet fremst i hodet når du skriver CV; tydelig inndeling av avsnitt og overskrifter, og ryddighet rundt skriftstørrelser, farger og fonter, har mye å si for hvorvidt du gir et strukturert og ryddig inntrykk til en potensiell arbeidsgiver. 
  4. Kartlegg hva som er nødvendig å ha med, og ikke ha med; CV-en og søknaden skal komplementere hverandre. CV-en skal være en praktisk oversikt, mens søknaden tar et dypere dykk ned i dine evner, ønsker og motivasjon. Pass på at du ikke overfyller CV-en din med informasjon som deretter gjentas i en søknad.

Ønsker du flere jobbsøkertips og karriereråd? Les mer her.