En sommerjobb kan være veien til drømmejobben

Skal du ha sommerjobb i sommer? Det er en viktig inngangsbillett til arbeidslivet.

At det kan være vanskelig for studenter å få det til å gå rundt er en kjent sak. Men selv dersom du er blant dem som klarer deg med studielånet, eller bor hjemme og derfor ikke har betydelige utgifter, er en sommerjobb en lur investering. Den ekstra inntekten er viktig for mange, men en sommerjobb gir deg også en rekke andre fordeler.

Smilende dame på gulvet med pc

Sosiale ferdigheter
En av de mest verdifulle lærdommene en sommerjobb gir deg, er evnen til å forholde deg til mennesker du ikke kjenner. Enten du jobber på et kontor sammen med nye kolleger, eller i en butikk hvor du må forholde deg til et titalls ulike kunder, og personligheter, i løpet av en arbeidsdag: evnen til å kommunisere godt og effektivt med nye mennesker er gull verdt.

En sommerjobb gir deg muligheten til å trene relasjonsegenskapene dine. Evnen til å bygge relasjoner raskt, og kommunisere effektivt, med nye mennesker er en viktig kvalitet i så godt som alle jobber, også senere i karrieren. Også når du senere skal i ditt første jobbintervju er dette en egenskap du vil kunne nyte godt av når du skal imponere en potensiell arbeidsgiver. Jo mer du har øvd deg, jo bedre.

Nettverk
I tillegg til å møte andre jevnaldrende, utvider du også ditt profesjonelle nettverk. Dersom arbeidsgiveren din er fornøyd med deg kan det gi deg et viktig fortrinn senere, uansett om jobben du har er relevant for utdanningen din eller ei. “Å kjenne noen som kjenner noen” er for mange en viktig inngangsport til arbeidslivet etter endte studier. Gjør du en god jobb i løpet av sommeren, kan arbeidsgiver være villig til å sette deg i kontakt med sine bekjente, som kan hjelpe deg på veien videre.

Overførbar kunnskap
Selv om en studierelevant jobb unektelig gir deg det aller største fortrinnet, er det viktig å være klar over at all arbeidserfaring er nyttig. Mange arbeidsgivere setter uansett pris på at du viser at du har stått på under studietiden.

Uansett hvilken sommerjobb du har, er det alltid viktig å tenke overførbar kunnskap. Selv om arbeidsoppgavene kanskje ikke oppleves så relevante, er sannsynligheten stor for at de på en eller annen måte kan relateres til kvalifikasjoner som etterspørres i andre, relevante stillinger senere.

Her får du noen tips med på veien:

  • Finn ut hva som er viktigst. Tjene mest mulig penger? Få relevant erfaring eller foten innenfor en bedrift du ønsker å jobbe i?
  • Fyll CV-en godt ut. Tenk på hvilken kompetanse du har som kan overføres til en annen jobb.
  • Gi sommerjobben førsteprioritet. Få jobb først- planlegg sommerferien etterpå.
  • Bruk nettverket ditt, forhør deg om noen kjenner noen som trenger sommervikarer.
  • Gå direkte til butikker, restauranter eller andre steder du ønsker å jobbe.
  • Sjekk sommerjobber på manpower.no, nav.no, finn.no eller andre jobbportaler.
  • Vær fleksibel. Det er mange muligheter i ulike jobber. Utnytt mulighetene.
  • All erfaring er verdifull. Gode attester og jobberfaring er viktig CV-mat.
  • Sørg for arbeidskontrakt og ordnede forhold.

Ute etter sommerjobb? Da er det lurt å begynne og søke allerede i dag. Se våre ledige stillinger her.