Manpower ble nøkkelen til et nytt liv i Norge for Frank

Frank van Spronsen hadde lenge hatt et ønske om å flytte til Norge, men var avhengig av jobb for å få oppholdstillatelse. I 2020 forlot han hjemlandet og tok sjansen.

– Jeg tok en stor risiko. Det var korona. Hvis det var vanskelig å få seg jobb før, var det enda vanskeligere nå, forteller Frank van Spronsen (49).

Arbeid er livet Frank

I Nederland jobbet Frank som murer og møbelsnekker, med kone, to barn i skolealder og tre voksne barn. Men drømmen om Norge hadde aldri gitt helt slipp etter året Frank jobbet i en fiskeforedlingsbedrift i Sula, i nærheten av hans norske mor i Ålesund.

– Å bo blant fjell og fjorder var fantastisk. Det var så fint å bo her og være nærmere min mor, forteller Frank.

Savnet til landet og hans norske familie vokste. Høsten 2020 bestemte han seg for å ta sjansen. Han hadde ett mål for øye: å få seg jobb, slik at han kunne etablere et liv for seg og sine i Norge.

Et velkjent skilt i Ålesunds gater
Franks familie ble igjen i Nederland i påvente av at han skulle finne arbeid i Norge. For å få oppholdstillatelse måtte han som et minimum skaffe en seks måneders kontrakt med en arbeidsgiver. Hvis ikke måtte han reise tilbake.

I Ålesund begynte Frank å søke jobber på egenhånd, men fikk ikke svar på søknadene. En dag han kjørte rundt i byen, så han et skilt han kjente igjen: Manpower.

– Manpower har vi også i Nederland. Jeg parkerte bilen umiddelbart på utsiden og gikk inn.

Frank hadde et ønske om å jobbe som sjåfør, men hos Manpower Møre og Romsdal var det ikke der behovet var størst. Likevel var de overbevist om at de kunne bruke en kandidat som Frank andre steder.

–  Vår oppgave er å bygge bro mellom kandidatene og bedriftene, og få dem til å forstå at personer med rett innstilling, læringsevne og driv kan tilføre utrolig stor verdi, uavhengig av bransje. Frank var så positiv og blid. Jeg lovte at jeg skulle gjøre det jeg kunne for å skaffe han en jobb, sier Terje Natvik, distriktssjef i Manpower Møre og Romsdal.

La grunnlag for det nye livet
Bare etter noen få dager meldte behovet seg på et boligprosjekt for en kunde. Manpower Møre og Romsdal utstyrte Frank med klær, sko og utstyr, og han troppet entusiastisk opp til sin første arbeidsdag.

– Å få min første jobb var fantastisk. Jeg ringte familien min og moren min. De ble så glade, forteller Frank.

Da boligprosjektet sto ferdig noen måneder senere, fant Manpower frem en ny mulighet for Frank. Denne gangen fikk han prøve seg hos armeringsleverandøren Celsa Steel Service. Engasjementet resulterte i fast jobb for nederlenderen.

– Å få fast jobb betyr uendelig mye. Nå står eneboligen klar med utsikt over fjorden. Familien min kan starte et nytt liv med meg i Norge. Manpower tok meg imot med åpne armer. Uten dem måtte jeg reist tilbake til Nederland, sier han.

Brobygger mellom kandidater og bedrifter
Frank er én av 10 538 som Manpower skaffet arbeid i det tøffe koronaåret 2020.

Hos Manpower Møre og Romsdal har Franks historie blitt en påminner om betydningen av rekrutteringen de driver med på daglig basis.

– Frank har vært et eneste stort smil hele tiden, og kom ukentlig innom kontoret vårt i Ålesund for å si hei, ofte med en liten konfekt eller kaffe for å uttrykke gleden over jobbene han hadde fått. Frank minner oss på den forskjellen vi kan utgjøre i den enkeltes liv, sier Terje Natvik.

Natvik påpeker at arbeidssøkende ofte ser seg blinde på egen utdannelse og jobberfaring, mens arbeidsgivere gjerne er opptatt av å finne personer som har erfaring fra eksakt samme stilling som den de vil dekke.