Slik lager du din egen heis-pitch

Hvorfor du bør lage en heis-pitch, og hvordan du får den til å skinne.

Kan du fortelle litt om deg selv? Dette er nesten alltid det første spørsmålet i et jobbintervju, men mange klarer likevel å rote seg bort. Det er så mye man kan si om seg selv, hvor skal man i det hele tatt begynne? Svaret er at man bør begynne med heis-pitchen sin. Slik lager du din egen.

Jobbintervju Manpower

Hva ville du sagt i heisen?
En heis-pitch er en kort salgsbeskrivelse av deg selv. Det kalles en heis-pitch fordi den skal være kort nok til at du hadde rukket å fremføre den mellom to etasjer. Det betyr maks 30 sekunder. På den tiden skal du rekke å si noe om hvem du er, hva du står for, hva du kan og hvor du vil.

Å forberede en heis-pitch er ikke bare nyttig for å få en god start på jobbintervjuet. Det er også nyttig i de fleste situasjoner der du ønsker å gjøre et godt førsteinntrykk, enten i eller utenfor jobbsammenheng.

Kok det ned
Å lage en god heis-pitch er vanskelig. Ofte har man lyst til å si mye mer enn man har tid til, og ender opp med å snakke for fort, skryte for mye eller høres usammenhengende ut. Det er vanskelig å finne balansen mellom sitt profesjonelle og personlige jeg, og den ene får ofte for lite plass.

Men det er nettopp derfor en heis-pitch er nyttig: fordi den tvinger deg til å prioritere. Hva definerer deg som person? Hvilke egenskaper, erfaringer og interesser er det viktigst at du får frem? Hva er ditt hovedargument for at en arbeidsgiver bør velge deg?

Les mer: Hvordan skriver jeg en god CV?

Sjekkliste
Det finnes ingen enkel oppskrift på en heis-pitch, fordi folk er forskjellige. Men en god heis-pitch bør inneholde dette:

  • En kort oppsummering av hvem du er.
  • Opptil tre ting som du ønsker å fremheve. Det kan være erfaringer, personlige egenskaper, noe du er spesielt opptatt av, og så videre.
  • Dine personlige målsetninger og hva du brenner for.

Du vil nødvendigvis ikke få med alt, men det er heller ikke meningen. Du skal ikke fortelle livshistorien din, men gi lytteren lyst til å høre mer.

Skive det ned og bruk venner
Det er enklere å jobbe med heis-pitchen din hvis du skriver den ned. Men ikke glem at du fortsatt skal fremføre den muntlig. Når du skriver noe du liker, les det høyt for deg selv og hør etter om det fortsatt funker. Ta tiden og sjekk at du ikke har skrevet for mye. Det er også lurt å be om tilbakemeldinger fra venner eller familie.

Når du er ferdig med heis-pitchen din, er det på tide å øve til den sitter. Du skal ikke bare kunne den utenat, men helst høres naturlig og avslappet ut.

Tilpass deg
Det kan fort høres ut som om du kan bruke én heis-pitch i alle situasjoner. Slik er det selvfølgelig ikke. Du ville ikke presentert deg på samme måte i et kundemøte som på en første date.

Akkurat som med en CV, er det lurt å ha et fast utgangspunkt som du kan justere etter hvem du snakker med.

Finn din neste jobb i dag! Registrer deg hos Manpower og søk på hundrevis av stillinger.