Slik imponerer du kollegene dine!

Vet du hvordan du gir et best mulig inntrykk første dagen i ny jobb?

I etterkant av det som kanskje har vært en lang søknadsprosess, er det naturlig å ønske å overbevise nye kolleger om at du var det rette valget. Gjerne så fort som mulig.

Hvem er de?

Ta deg tid til å bli ordentlig kjent med bedriften og måtene dine nye kolleger jobber på. Det er lurt å ikke åpne for hardt, ved å foreslå nye ideer og løsninger før du har kommet litt på innsiden.

Førsteinntrykk kan være avgjørende for hvor godt du lykkes i den nye jobben. Det er derfor lurt å fokusere på det sosiale.  Delta i sosiale samtaler, men pass samtidig på å lytte og observere. Gjør også research i forkant av første arbeidsdag. Følg bedriftens profiler i sosiale medier og hold deg oppdatert på relevante nyheter og hendelser.

 

Vær entusiastisk

En positiv innstilling og et smil som sitter løst signaliserer overfor dine nye kolleger at du er glad for å være der. Ved å være hyggelig og imøtekommende øker også sjansen for at de andre vil ønske å hjelpe deg å lykkes, med nyttig tips og råd. Vær nysgjerrig på kollegene dine, still spørsmål og by på deg selv.

Selv om det de første dagene kan oppleves som krevende å skulle hilse på og introdusere deg for et titalls nye kolleger bør du gjøre en ekstra innsats. De aller fleste setter pris på, og legger merke til, gode lyttere. Å bruke litt ekstra tid på å lære deg navnene til de du hilser på er derfor en klok investering.

 

Forstå bedriftskulturen

Hvilke verdier og egenskaper verdsetter bedriften høyt? Ofte har bedrifter spesifikke mål og ønsker for sine ansatte, selv om disse kanskje ikke er eksplisitt uttrykket. Noter deg viktig informasjon og detaljer du merker deg underveis de første dagene, og du vil takke deg selv senere.

Like viktig som det er å forstå bedriftskulturen, er evnen til å passe inn i den. Nye kolleger betyr nye mennesker. Sett av litt tid i forkant, til planlegging av en passende jobbgarderobe. Hvordan du går kledd er viktig for hvordan du oppfattes og hvilket førsteinntrykk du etterlater hos andre.

 

Etabler relasjoner

Gjør du et godt førsteinntrykk vil det være lettere for deg å etablere gode relasjoner til kollegene dine senere. Gode kolleger er gull verdt, både for arbeidshverdagen og når du ønsker gjennomslag for nye ideer. I tillegg er det viktig for nettverket ditt i fremtiden, og kanskje også hvilke jobbmuligheter du vil få senere.

 

Del erfaringene dine

De fleste arbeidsgivere setter stor pris på objektive innspill knyttet til opplevelsen av ditt første møte med bedriften. Følte du at du ble godt mottatt? Har du fått den hjelpen og de verktøyene du trenger for å lykkes? Hvilket inntrykk har du fått av selskapet så langt? Som nyansatt har du muligheten til å vurdere denne typen aspekter med friske øyne, og kanskje bidra til endringer som styrker bedriftens merkevare.