Teknologi vil forandre norske arbeidsplasser

Teknologi vil forandre norske arbeidsplasser

Årets siste ManpowerGroup Forum utfordret deltakernes tanker om norsk arbeidsliv. Teknologi setter ikke jobben din i fare. Det gjør du.

Thomas Anglero er vant til å vekke reaksjoner. Som innovasjonsdirektør i IBM Norge er jobben hans å fortelle om fremtiden. Den kan være skremmende.

– Husker dere outsourcing-bølgen? De som beholdt jobben den gang følte en enorm lettelse.

Deltakerne på årets siste ManpowerGroup Forum nikker anerkjennende til Angleros beskrivelse. De som jobbet i perioden husker uroen og lettelsen.

– Dere dukket unna en kule. Nå kommer vogntoget.

Vogntoget amerikaneren snakker om er Watson, IBMs kognitive datamaskin. Kognitiv fordi den ser sammenhenger mellom bruddstykker av informasjon på samme måte som mennesker.

Den kan lese 10 millioner sider med tekst på tre sekunder, og husker hvert ord. Stiller du Watson et spørsmål, vil programvaren lete gjennom all tilgjengelig informasjon som finnes på internett og gi deg et svar – innen sekunder.

– Tenk på Watson som et barn, sier innovasjonsdirektøren.

Et barn som leser og snakker 9 språk flytende, og som lærer utrolig fort. I løpet av sitt korte liv har Watson allerede vunnet Jeopardy mot verdens dyktigste mennesker, gitt ut en kokebok, og jobber med USAs fremste leger for å finne en kur mot kreft.

– Folk spør om Watson kommer til å koste dem jobben. Svaret er nei. Vi drar til fjells så snart det snør, og tror vi har fortjent det. Rushtrafikken starter klokken ett på fredager. De fleste av oss har allerede gjort oss selv overflødige, sier Anglero.

Du er erstattelig

Anglero er ikke i tvil om at kognitiv teknologi vil forandre norske arbeidsplasser, men den viktigste endringen vil skje i bedriftskulturen.

– 20 år med oppgangstider har gjort det lett å være leder i Norge. Ulønnsomme prosjekter og ulønnsomme ansatte er ikke noe problem når pengene strømmer inn. Slik er det ikke lenger. Nå må lederne ta tøffe beslutninger.

Oljesmellen er ikke den eneste skyen på horisonten. Norsk arbeidsliv må snart håndtere en flom av pensjonister. I følge innovasjonsdirektøren kan Watson hjelpe.

– Når en erfaren ansatt går av med pensjon, tar han kanskje med seg 30 år med verdifull erfaring opp på hytta. Hvis han i stedet lærer opp Watson før han slutter, kan Watson overføre kunnskapen til neste generasjon.

Det høres ut som en solskinnshistorie. Etter et av Anglero foredrag kom en HR-sjef ned på gulvet. Hun var uenig i påstanden om at erfaringen burde bli i virksomheten. Av 150 ansatte som snart skulle pensjonere seg, var det bare seks hun ønsket å beholde.

– 95 prosent var irrelevante. Hennes historie er ikke unik. Du er erstattelig, advarer Anglero.

Spent på neste generasjon

Konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath, er spent på hvordan neste generasjon arbeidstakere kommer til å utnytte mulighetene som ligger i teknologien.

– Jeg synes han har et interessant perspektiv. Han utfordrer ideen om at bedriftene står overfor en teknologiutfordring. I stedet er det kultur og kompetanse som er utfordringene, sier Brath.

Blant advarslene til Anglero, ser Brath flere koblinger til ManpowerGroups eget budskap. Suksesskriteriene for å lykkes i fremtidens arbeidsliv er lærevillighet og evnen til å tilpasse seg en arbeidsplass i endring.

– 65 prosent av de som starter på skolen i år, kommer til å jobbe med noe som ikke eksisterer i dag. Våre barn kommer til å vokse opp med kognitiv teknologi rundt seg på alle kanter. Deres innsikt kommer til å forandre hele verdikjeden til selskaper.

Også Anglero er spent på hvordan millennials-generasjonen vil utnytte den nye teknologien.

– Min generasjon vokste opp med platespillere. Dagens unge vokser opp med mobilteknologi. Neste generasjon vil absorbere kognitiv teknologi. Tenk på alle mulighetene det gir. De kommer til å finne svar på ting vi ikke engang ante at vi lurte på, sier Anglero.