Er du jobbsøker? Dette vet konkurrentene dine før de går på jobbintervju

Er du jobbsøker? Dette vet konkurrentene dine før de går på jobbintervju

Arbeidsoppgavene og selskapets visjon og omdømme er den vanligste informasjonen norske jobbsøkere besitter før de møter opp til intervju.

– Jobbsøkere som er godt forberedt til intervju skiller seg tydelig ut. De viser at de har en formening om hvorfor de søker akkurat denne jobben, sier Rut Elise Samuelsen, konserndirektør HR i ManpowerGroup.

Nesten hver andre jobbsøker kjenner til selskapets visjon, og mer enn 40 prosent orienterer seg om selskapets omdømme. Aller flest setter seg inn i hvilke arbeidsoppgaver jobben innebærer. Det viser ManpowerGroups nye rapport «The rise of the well-informed candidate».

– Utover hvilke oppgaver stillingen innebærer, er arbeidstakere opptatt av å finne ut om de identifiserer seg med selskapet og om de vil trives i jobben. Er svaret på disse spørsmålene ja, vil det vises i en intervjusituasjon. Arbeidsgivere ser etter genuin motivasjon, sier Samuelsen.

Kunnskap gir jobbsøkere mer makt

Arbeidstakere over hele verden får stadig bedre tilgang på informasjon. Det skaper en maktforskyvning fra arbeidsgiver til arbeidstaker.

– Tidligere kunne arbeidsgivere kontrollere hva jobbsøkere fikk vite om selskapet og om stillingen. Gjennom sosiale medier og ulike nettsider kan nå jobbsøkere finne ut av disse tingene på egenhånd. Det gir jobbsøkere bedre kort på hånden, sier Samuelsen.

Til tross for den store tilgangen på informasjon, er det ikke alle som benytter seg av muligheten til å forberede seg til jobbintervjuet. Bare 56 prosent av norske arbeidstakere sjekker selskapets hjemmesider.

– Tallene indikerer en anledning som flere jobbsøkere kan benytte seg av. Ved å gjøre enkle undersøkelser i forkant, kan du skille deg positivt ut i søknadsbunken eller på intervju, sier Samuelsen.

Rapporten er basert på en undersøkelse om hvordan jobbsøkere og arbeidstagere oppfører seg i det digitale samfunnet og omfatter 14.000 arbeidstakere i 19 land. 794 norske arbeidstakere deltok i undersøkelsen.