– Det er på tide at noen tar spillerfaring på alvor

– Det er på tide at noen tar spillerfaring på alvor

Flere år før Stian Sandø ledet Newton på NRK og ble teknogründer, ledet han store lag med dataspillere i kamp med troll og drager. Han er ikke i tvil om at Manpower gjør lurt i å ta inn spillerfaring i jobbintervjuer.

Spilling er blant Norges mest populære hobbyer, som mange unge lærer mye av. Derfor har nå Manpower inkludert et eget felt for «spillerfaring» i CV-en på sine nettsider. Fredag 17. august ble løsningen presentert for alle ansatte i Manpower med et direkteoverført seminar fra Oslo. Newton-programleder Stian Sandø holdt et innlegg om hans erfaring med spilling.

– Mange forbinder spilling med et tidsfordriv og tror det kun handler om å sitte alene foran PC-en, men det ligger mye mer bak det enn det. Forskning viser at du lærer mange nyttige egenskaper av å game, ferdigheter man får bruk for i virkeligheten. Som samarbeidsevner og detaljfokus, konsentrasjons- og reaksjonsevne og problemløsing, sier Sandø.

I tillegg til at Manpowers CV-skjemaer åpnes for spillerfaring, vil også Manpowers rekrutterere være bevisst på jakt etter overføringsverdier fra det unge jobbsøkere har lært i spill og som kan bruke igjen i jobbsammenheng.

– Det er på tide at noen tar spillerfaring på alvor. Jeg tror unge mennesker kan mer enn de tror selv. Gaming dreier seg ofte om å jobbe i team. Det krever høy konsentrasjon og evne til samarbeid. I mange spill må man koordinere mange mennesker man kanskje ikke kjenner så godt, til å løse kompliserte oppgaver i fellesskap. Man har egne ansvarsområder, roller og spesialiseringer. Det synes i hvert fall jeg er overførbart til arbeidslivet, sier Sandø.

En ny kilde til relevant erfaring

Manpower har lang erfaring med å oversette relevante kompetanser fra ett område til et annet. Fra det militære til det sivile, fra lagarbeid på idrettsbanen til lagarbeid på jobb. Sven Fossum, kommunikasjonssjef i Manpower Norge, ser frem til å gjøre det samme med en av verdens raskest voksende fritidsaktiviteter.

– Manpower er en døråpner til arbeidserfaring og kompetanse i et arbeidsmarked i stadig endring. Over halvparten av dagens unge spiller hver dag. Mange gamere har lært mye relevant av å spille, men det er få som tenker over at tiden de bruker på å spille faktisk kan komme til nytte når de skal søke på jobb. Manpower vil ta unge mennesker på alvor ved å knytte spillerfaring opp mot jobberfaring, og vise hvordan man faktisk kan få bruk for spillerfaring i arbeidsmarkedet.

Relevant jobberfaring og utdannelse veier fortsatt tyngst i vurderingen av jobbsøkere, men heretter kan også kandidatens spillerfaring være en del av helhetsvurderingen i Manpowers jobbintervjuer. For unge jobbsøkere uten lang arbeidserfaring kan dette være en gyllen mulighet til å få vist frem andre positive ferdigheter som kan være relevante for en fremtidig arbeidsgiver.

– Vi håper at dette vil åpne opp for en bedre dialog med unge mennesker om jobb, karriere og fremtid. Vi er stolte over å kunne hjelpe unge mennesker med å gjenkjenne hvilke erfaringer og egenskaper de har opparbeidet seg med å spille, som kan være relevante for arbeidslivet. Jeg gleder meg til å se resultatet, sier Fossum.

Inn i spillenes verden

Manpowers ansatte fikk prøve seg i spillenes verden på et internt arrangement i forkant av lanseringen og kontoret i Oslo var fylt med store, opplyste pc-skjermer, durende maskiner, blinkende tastatur og hodetelefoner. Det manglet heller ikke på brus, potetgull og smågodt for å sette stemningen på arrangementet. Jon Paulsen, rekrutteringssjef i Manpower, er ifølge seg selv ikke spesielt god på gaming, men ser absolutt verdien av spillerfaring.

– Spill er et helt ukjent territorium for meg, men jeg synes dette er utrolig spennende. Unge kandidater er en målgruppe som vi stadig prøver å finne smarte måter å kommunisere med, og dette er en åpenbar plattform å gjøre det på. Vår jobb blir nå å oversette dette til arbeidslivet og kommunisere det til kundene våre.

Les mer på www.spillerfaring.no.

Andre relevante saker:

Over 700 unge mennesker har satt spillerfaring på CV-en hos Manpower

Kan virkelig spillerfaring være relevant i arbeidslivet?

Komplett: – Blant våre ansatte er det mer vanlig å game enn å se på fotball

Manpower: – Be jobbsøkere inkludere dataspillerfaring på CV-en