Første møte med arbeidslivet: vit hva som venter deg!

Arbeidshverdagen din bestemmes av mer enn kun hvilken jobb du har. Valg knyttet til retning og prioriteringer er også av stor betydning. Noen aspekter ved hverdagen som arbeidstaker er særlig viktige, og disse bør du derfor ha tenkt gjennom allerede før du begynner i din første jobb.

Hvilke ambisjoner har du?

Hvor har du lyst til å jobbe? Og hvilke stillinger er du kvalifisert for?

Som nyutdannet er det viktig å være klar over at en stor andel stillinger besettes å utlyses på forhånd. Sender du interessebrev til de arbeidsgiverne du ønsker innpass hos, øker sjansen for at du lander drømmejobben betydelig.

 Har du venner eller bekjente med mer erfaring fra arbeidslivet; de dem om råd.

 Å bli god tar tid

Å gjøre noen tabber er så godt som uunngåelig som arbeidstaker. Av mer vesentlig betydning er evnen din til å håndtere disse feilene. Å bli god tar tid. Det er lov å gjøre feil så lenge du gjør så godt du kan. Lærer du av feilene dine vil du komme sterkere tilbake.

 Rett innstilling

Valgene du tar og hvordan du prioriterer har stor betydning for arbeidshverdagen din. Faktum er at man sjelden får drømmejobben på første forsøk. Vær forberedt på det.

 Vi mennesker trives best når vi omgås kolleger som bidrar til å skape et positivt arbeidsmiljø. Ha en positiv innstilling til jobben og kollegene dine, og vis at du tar arbeidsoppgavene dine på alvor. Inntrykket du etterlater hos andre kan påvirke hvilke muligheter du får i fremtiden.

 Balanser tiden din

Som ung arbeidstaker er tiden din en av de viktigste ressursene du har å selge deg inn med. I motsetning til eldre arbeidstakere har du sannsynligvis færre andre forpliktelser, noe som gir deg mulighet til å legge ned en ekstra innsats på jobb. Er du villig til å investere tiden din i bedriften vil du raskt utmerke deg.

 Likevel er en sunn balanse viktig. Finn en tidsfordeling som fungerer for deg, slik at imponerer arbeidsgiveren din og samtidig har tid til familie og venner.

 Finn dine styrker

Selv om det er viktig å være positiv og ta alle arbeidsoppgaver alvorlig bør du også ta hensyn til interessene og ferdighetene dine og hvilke oppgaver du mestrer og trives særlig godt med.

 Finner du styrkene dine finner du ut hvor du har et fortrinn, fordi du på disse områdene er en mer tidseffektiv ressurs for arbeidsgiveren din enn kollegene dine.

 Er det en type oppgaver du ønsker å jobbe mer med? Invester tid i egenutvikling. Spesifikk kompetanseheving er blant de viktigste virkemidlene du har for å påvirke karriereløpet ditt. De aller fleste arbeidsgivere er best tjent med at du har en form for spisskompetanse.  

 Uansett hvilken jobb som blir din første; husk at hardt arbeid alltid blir lagt merke til!