Fra Eritrea til Norge: – Fantastisk å være i fast jobb

Teweldemedhin Ghrimay (37) fra Eritrea bestemte seg for å forfølge drømmen om å kjøre truck. Med Manpower på laget fikk han det til. Han er én av 10 538 som bemanningsselskapet har hjulpet til fast jobb det siste året.

Vi går åtte år tilbake i tid. Når Teweldemedhin (Tolde) Ghrimay ankommer Norge, står junisolen høyt på himmelen. Veien fra Eritrea har vært lang, og snart venter et år på asylmottak i Tønsberg. Derfra går turen til Vestby, med norskkurs, videregående skole og jobb i oppvasken på en av de lokale restaurantene. Parallelt finner Tolde frem til et truckførerkurs som han betaler med pengene fra oppvasken.

Arbeid er livet Tolde

– Da jeg kontaktet Manpower, visste jeg hva jeg ville gjøre. Jeg møtte opp på døren og presenterte meg selv, og siden har vi holdt kontakten, forteller Tolde.

37-åringen prater begeistret om den første tiden i Norge. Å søke dagpenger var aldri et alternativ; Tolde ville få ting til å skje på egenhånd. Truckførerdrømmen var likevel enda et stykke unna.

Med Manpower på laget
– Vi skjønte fort at Tolde hadde et enormt potensial, og tok han umiddelbart inn for en prat. For å få innpass i arbeidslivet er språk nøkkelen, noe som var en utfordring for Tolde. Heldigvis fant vi frem til en kunde som lot han lære språket gjennom å være i arbeid, sier Lene Berg, konsulent for Tolde i Manpower.

Kunden var Stil Tekstil AS, jobben var rulling av dørmatter – en fysisk krevende øvelse. Tolde gjorde en så god innsats at han sto øverst på listen hver gang vaskeriet trengte ekstra hender. Også hos en bakerikjede leverte Tolde over forventning som produksjonsmedarbeider av pølsebrød.

Lene Berg forteller at nettopp midlertidige ansettelser som disse, kan være inngangsbilletten til fast jobb litt frem i tid.

En drøm blir virkelighet
Gradvis løsnet også glosene for Tolde. Og så kom muligheten han hadde ventet på. Elektrogrossisten Berggård Amundsen trengte hjelp på lageret, og Manpower visste at de hadde riktig kandidat for jobben. Toldes første oppgaver på lageret var opprydning av plast og papp, og slik fikk han vist frem sin iver og energi.

Så var det tid for å prøve seg på trucken. Her gjorde Tolde en så god jobb at han i april i år ble tilbudt fast jobb. Da kom gledestårene hos de tre Manpower-konsulentene som har fulgt og veiledet Tolde de siste årene.

Også for 37-åringen selv var øyeblikket sterkt.

– Jeg ble så glad! To av sjefene mine kalte meg inn på kontoret og ga meg beskjeden. Da ble det feiring med vennene mine på café, forteller han henrykt.

 – Hvordan reagerte familien din i Eritrea?

Øynene til Tolde blir blanke.

De er stolte av meg, forteller han.

Takknemlig for mulighetene
Hos Berggård Amundsen er de svært glade for at Manpower kunne tilby en kandidat av Toldes kaliber til jobben på lageret.

– Tolde utmerket seg tidlig som en som vil bidra på flere felt. Har vi mye å gjøre, stiller han opp uansett. Som teamleder er det trygt for meg å vite at jeg har slike personer. Han utpreger seg som en veldig sosial type og har bestandig et smil på lur, sier teamleder hos Berggård Amundsen, Odd Arne Bertheussen.

Relasjonen til Manpower har blitt et viktig holdepunkt for Tolde i det nye livet hans i nord.

–  Manpower har funnet veien for meg, og behandlet meg med respekt fra første dag. De har blitt min familie. Jeg vil egentlig bare si takk, sier han.