​Tre av ti drømmer om en annen jobb

​Tre av ti drømmer om en annen jobb

Nye tall viser at mange av oss ønsker seg andre arbeidsoppgaver. 30 prosent mener drømmejobben er en annen jobb enn den de har i dag.

En ny Work Life-undersøkelse fra ManpowerGroup viser at 30 prosent av arbeidsstyrken oppgir en annen jobb en den de allerede har som drømmejobben.

- For mange handler en drømmejobb om utviklingsmuligheter og frihet. Tre av fire mener drømmejobben er en jobb som er spennende og personlig utviklende. Jo yngre arbeidstakerne er, jo viktigere er disse kriteriene, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup.

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion på vegne av ManpowerGroup blant 1900 respondenter.

Trygghet gir trivsel

Arbeidstakere i offentlig sektor mener i større grad at de har drømmejobben enn de som jobber i privat sektor.

- Dette viser nok at trygghet er en viktig trivselsfaktor for mange på arbeidsmarkedet i dag. Jobb i offentlig sektor gir stabilitet, forutsigbarhet og tydelige rammer. I tillegg får man gunstige lånevilkår og andre goder som mange setter pris på, sier Brath.

I tillegg til at drømmejobben er spennende og utviklende mener nesten 40 prosent også at en drømmejobb gir mulighet til å hjelpe andre. De som har studert medisin, psykologi og realfag mener i større grad at de har drømmejobben enn de som har utdannelse innen økonomi og fagområdene jus, historie- og samfunnsstudier.

- Ansatte i bransjer som tidligere ble betraktet mer som ”kall”, for eksempel innen helsevesenet, beskriver oftere enn gjennomsnittet sin nåværende jobb som drømmejobben. Det er særlig kvinner som trekker frem mulighet for å forbedre eller forandre samfunnet som viktig i en drømmejobb. Menn oppgir i større grad at drømmejobben gir høy lønn og personlig frihet, sier Brath.

Bytter oftere

I dag er det mer vanlig enn tidligere å bytte jobb ofte. Hver fjerde arbeidstaker mellom 30 og 49 år oppgir at de forventer å bli i sin nåværende stilling i tre-fire år.

- I mylderet av muligheter på arbeidsmarkedet er mange søkende på hva de har lyst å gjøre. I dag er de færreste så lenge i samme jobb at de rekker å få gullklokka. For mange er arbeidslivet som en reise; en vei som blir til mens man går, sier Brath.

Lang utdannelse gir oftere drømmejobb

Undersøkelsen viser at de som har lang utdannelse i større grad mener de har drømmejobben enn de som har kort utdannelse. Det er flere over 30 år som mener de allerede har drømmejobben enn de under 30.

- En solid utdannelse gir trygghet og frihet, samt mulighet til å følge sin drøm og lage sin egen arbeidsplass. Samtidig må alle begynne et sted, og det er langt fra sikkert at din første jobb oppleves som drømmejobben, avslutter Brath.