Sebastian Koffeld Jonasson jobber som avdelingsleder i Manpower Oslo, og liker gjerne å kalle seg husets KI-ekspert.
– Jeg er veldig glad i mulighetene som KI gir, og har lært meg hvordan man kan ta det i bruk på en god måte, sier Jonasson. Han forklarer at han bruker KI hver eneste dag.
I sin daglige jobb i Manpower har han mye kontakt med nye og eksisterende kunder, samt motiverer og engasjerer kollegaer slik at de kan ivareta kandidater og kunder på best mulig måte. Jonasson er også utdannet innen IT, og mener at flere jobbsøkere kunne hatt god nytte av å bruke KI mer effektivt til å skrive bedre og sterkere jobbsøknader.
Emely Elisabeth Wiland og Sebastian Jonasson
La KI bli kjent med deg
– Mitt tips er å bli bedre kjent med seg selv gjennom KI-verktøy. Bruk KI til å finne ut hvilke yrker du kan passe til, og hvilke steg du må ta for å gjøre deg selv mer attraktiv som arbeidssøker. Det er viktig å gi KI-verktøyet nok informasjon, slik at den kan gi deg gode tilbakemeldinger, sier Jonasson. Han understreker betydningen av å fore KI med nok datagrunnlag, for eksempel oppfordrer han søkerne til å dele sin CV, søknadstekst og stillingsannonser for deretter å spørre KI om hvordan du kan forbedre eller tilpasse søknaden din. Han mener du må tørre å la KI bli bedre kjent med deg, før du spør den om råd.
Skriv søknaden selv
– En tabbe mange gjør er at de vil få KI til å gjøre jobben for deg. Resultatet er da generiske og like søknadstekster. Han forteller at det er lett for arbeidsgivere å se om søknaden utelukkende er skrevet av et KI-verktøy, fordi disse søknadene gjerne har lik struktur og oppsett. Jonasson foreslår at man heller skriver søknaden selv, men sender den til KI for å be om råd på hvordan du kan forbedre teksten basert på din egen CV og ditt språk. Han mener KI kan gi objektivt blikk på deg utenfra.
– Bruk KI som en rådgiver, ikke en assistent. Dersom du hadde oppsøkt en karriererådgiver, så ville du neppe bedt vedkommende om å skrive jobbsøknaden for deg. Dersom du behandler KI som en sparringspartner, så får du stort utbytte av kommunikasjonen med KI. Det kan være morsomt og verdifullt, sier Jonasson.
Viktig å lære seg å bruke KI
Jonasson er helt sikker på at det blir en viktig ferdighet å lære seg å kommunisere med KI i fremtiden. Han forstår at mange tror det er overveldende og omfattende å lære å ta i bruk KI, men tror mange vil overraskes over hvor lett det faktisk er å begynne å bruke KI mer aktivt. Han oppfordrer til helt enkle plattformer som YouTube for selv å lære hvordan man kan bruke KI rent praktisk.
– Jeg er helt sikker på at du får mye bedre søknader, dersom du lærer deg å bruke KI på en god måte. Jeg tipset nylig en venn om å legge inn søknaden, stillingsannonsen og CV hos et KI-verktøy. Deretter ba han KI om å gjøre et intervju. Det var vellykket, og vennen min fikk jo jobben, smiler Jonasson.
Tidsbesparende og inspirerende
Emely Elisabeth Wiland jobber som digital markedsrådgiver for Manpower og har et nasjonalt fagansvar på digital synlighet av stillingsannonser. Hun er også svært positiv til bruken av KI i jobbsøkerprosessen.
– Som med alt nettbasert vil jeg anbefale at det brukes med omhu og kildekritisk. Ved riktig bruk, så kan KI være et godt verktøy og hjelpemiddel spesielt fordi det er en stor kilde til inspirasjon og innspill, sier Wiland. Hun beskriver hvordan KI kan identifisere din skrivestil, og hjelpe deg med enklere å svare opp hva stillingsannonsen ber om. Den kan også hjelpe deg å uttrykke deg på nye måter, og være et tidsbesparende hjelpemiddel.
Husk på faktasjekk
Wiland sier at jobbsøkerprosesser kan være krevende, men at KI kan hjelpe med struktur og format. Likevel understreker hun viktigheten av å faktasjekke KI-generert informasjon. Wiland gir eksempler på hvordan KI kan ha ujevn kvalitet, inkludert bruk av store bokstaver, emojier, ikke-eksisterende ord, dårlige oversettelser og generiske fraser. Språket er ikke alltid tilpasset norsk og kan virke svulstig. Derfor oppfordrer hun til å gjennomgå teksten nøye før den tas i bruk.
– Noen ganger kan KI ta seg en del friheter og gjerne finner opp ting, dersom den ikke har et godt svar. Du bør derfor alltid sjekke fakta og tekst, pass også på at teksten representerer deg, sier Wiland.
Både Jonasson og Wiland er enige om at det er uheldige å gå i en felle der man sender en KI-generert tekst, men senere sitter i et jobbintervju og ikke kan svare på detaljer om hva som er skrevet. Dersom det blir en mismatch mellom søknadsteksten og inntrykket man har av kandidaten i intervjuet kan det være uheldig.
– KI kan hjelpe deg med jobbsøkerprosessen, men det å være menneske det klarer du best selv, avslutter Wiland.
Les også: Ekspertens fem råd til en god CV