Slik lager du en god videosøknad

En videosøknad kan vise hvorfor akkurat du er den rette for jobben. Men dette bør du vite før du begynner, ifølge Jon Paulsen i Manpower.

– Videosøknader gir spennende muligheter for både bedrifter og kandidater. Som kandidat får du vist deg frem på en helt annen måte enn hva som er mulig gjennom en vanlig søknad, sier Jon Paulsen, rekrutteringssjef i Manpower.

Kvinne med nettbrett smiler

I en amerikansk undersøkelse fra 2019 svarte kun 17 prosent av arbeidsgivere at de faktisk hadde sett en videosøknad, men det store flertallet var mottakelige for det. Manpower bruker selv videointervju en del, men har ikke inkludert videosøknader i sine vanlige søknadsprosesser.

Paulsen mener video kan være en god strategi for å skille seg ut.

– For arbeidsgivere som er på jakt etter personell til stillinger hvor det er viktig å kommunisere klart og tydelig, vil en videosøknad være spesielt positivt. Særlig i bransjer hvor presentasjoner i ulike formater er en sentral oppgave. 

Tenk før du filmer
Før du begynner å filme, bør du vite hva du vil oppnå med videosøknaden, mener Paulsen.

– Hele poenget med en søknad, uansett om det er i en video eller på papir, er å øke sjansen for å komme videre i prosessen. Få raskt frem relevant erfaring og kompetanse, og vise at du brenner for akkurat denne stillingen.

Når du vet hva du vil si, er det viktig å sørge å eliminere ulike kilder til «støy». Hvis du ikke har teknologi- og filmkompetansen det krever, bør du samarbeide med noen som har det.

– Ulyder, dårlig bildekvalitet, brå kamerabevegelser og rotete klipping er eksempler på forstyrrende elementer som kan ta oppmerksomheten vekk fra innholdet i videoen. Ikke minst vil ingen gidde å se en video de må laste ned spesiell programvare for å spille av, sier Paulsen.

Les mer: Slik forbereder du deg til jobbintervju med personlighetstest

Erstatter ikke CV
En videosøknad kan være et godt supplement til tradisjonelle søknadsmetoder, men det ikke kan erstatte dem fullstendig, mener Paulsen.

– En videosøknad er en fin måte å vise frem kreativitet og personlige egenskaper, særlig om du er god på muntlig presentasjon. Men det er i CVen du får formidlet kompetanse og erfaring.

Hvis alt dette kan virke overveldende, kan Paulsen trøste med at videosøknader fremdeles er lite utbredt.

– Hvis du først skal lage en videosøknad, bør du legge en ordentlig innsats i det. Det er bedre å la være enn å lage noe som kan koste deg jobben.

5 korte råd for bedre videosøknader

  • Hold det kort. Videoen skal gjøre arbeidsgiver nysgjerrig på å høre mer. Du bør holde deg under ett minutt. Blir den lengre, vil den fort virke mot sin hensikt.
  • Tilpass deg til mottakeren. Akkurat som du bør skreddersy en CV, bør du ikke bruke samme videosøknad til forskjellige stillinger. Få frem relevant kompetanse og erfaring, og vis hvorfor akkurat denne stillingen er viktig for deg.
  • Eliminer støy. Unngå forstyrrelser som tar oppmerksomheten vekk fra innholdet. Videoen må være lett å spille av, og ikke kreve at motparten laster ned programvare.
  • Få tilbakemelding. Når du har produsert og er fornøyd med videoen, vis den for noen du kan sparre med. Vær åpen for innspill og forslag til forbedringer. Bruk alt som kan bidra til at du framstår profesjonelt og som den beste utgaven av deg selv.
  • Ikke glem CV og søknadsbrev. Videosøknad er et tillegg, ikke en erstatning for tradisjonelle søknadsmetoder. Muligheten for at mottaker ikke ser videoen er absolutt til stede, så send en skriftlig søknad og CV i tillegg.