Få jobbsøkere bruker sosiale medier

Få jobbsøkere bruker sosiale medier

Mange bruker sommeren til å revurdere sin arbeidssituasjon og ser seg om etter ny jobb når høsten kommer. Det store flertallet er fortsatt svært tradisjonelle i jobbjakten, og bruker stillingsannonser langt mer enn sosiale medier.

Halvparten sier de vil skaffe seg ny jobb ved å søke stillingsannonser på internett, 38 prosent svarer at de vil bruke stillingsannonser i aviser og fagblader, 45 prosent vil ta direkte kontakt med aktuelle arbeidsgivere, 36 prosent vil bruke venner og kjente og bare 14 prosent vil bruke sosiale medier.

Resultatene kommer frem i en ny Work Life-undersøkelse fra ManpowerGroup, gjennomført av Opinion Perduco i mai/juni i år.

Unge bruker ikke sosiale medier i jobbjakten

Heller ikke de yngste har særlig tro på sosiale medier som rekrutteringskanal, 21 prosent av de under 30 år vil bruke sosiale medier i jobbjakten.

- Mange har skjønt verdien av å bruke nettverk og å ta direkte kontakt med ny arbeidsgiver. Men det er overraskende få som sier de vil lete etter sin nye jobb i sosiale medier, som fortsatt ikke er etablert som en bred kanal for jobbsøking, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup.

Hun viser til en fersk engelsk undersøkelse fra rekrutteringsselskapet Hyphen som viser en nedgang i antall jobbsøkere som bruker sosiale medier i jobbjakten. I fjor sa en av 10 at søker jobber gjennom sosiale medier, mens det i år er en av 20 som sier det samme.

- De fleste arbeidsgivere bruker sosiale medier i større eller mindre grad når de skal ansette nye medarbeidere. Enten for indirekte å sjekke i nettverket sitt for tips og råd eller referanser om passende personer til en stilling, eller for å lete etter CV-er direkte. For mennesker på jobbjakt kan det å delta i debatter på Twitter og LinkedIn være med på å bygge opp merkevaren som arbeidssøker, noe som kan være gull verdt den dagen den nye arbeidsgiveren sjekker hvordan man fremstår på Google.

Tips til jobbsøkere

  • Lag en plan. Finn ut hva du vil jobbe med, hvilken kompetanse du vil utvikle og hvilke bransjer og arbeidsplasser som er mest aktuelle for deg.
  • Utnytt sommerjobben godt, det er ofte en rekrutteringsarena for bedrifter som skal ansette.
  • Bruk nettverket ditt aktivt.
  • Rydd opp på nettet! Google deg selv og se hva du finner. Fjern uheldige bilder og innlegg på sosiale nettverk
  • Jobb med CV-en. Tenk på hvilken kompetanse, erfaring og egenskaper du har som er relevant i den jobben du ønsker.
  • Vær fleksibel. Det er mange muligheter i ulike jobber.
  • All arbeidserfaring lønner seg. Gode attester og jobberfaring er gull for CV-en.

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion Perduco i mai/juni 2013 på oppdrag av ManpowerGroup, blant et representativt utvalg på 1900 personer over 18 år.

For mer informasjon:

Sven Fossum, Kommunikasjonsrådgiver i ManpowerGroup.

Tlf. 930 24 314. E-post: sven.fossum@manpowergroup.no