Trenger Norge en digitaliseringsdiktator?

Trenger Norge en digitaliseringsdiktator?

Hans Petter Nygård-Hansen avfyrte et digitalt skremmeskudd på årets første ManpowerGroup Forum. – Toget er i ferd med å forlate perrongen uten oss.

Kommunikasjonsrådgiver og gründer Hans Petter Nygård-Hansen sparte ikke på kruttet under det første Forum i ManpowerGroups nye lokaler på Grünerløkka.

– Tar politikerne våre innover seg hva den digitale disrupsjonen vil gjøre med arbeidsmarkedet? spør han retorisk. – Det tror ikke jeg.

– Når SSB sier at en tredjedel av alle arbeidsplasser forsvinner innen 10 til 15 år, mener jeg SSB er altfor optimistiske. Nordmenn tenker at det ikke angår dem selv, men det er nettopp det det gjør. Digitaliseringen er nådeløs.

I salen sitter en lettere skremt forsamling som forsøker å finne lyspunkter i gründerens klare tale.

– Arbeidsmarkedet blir bare tøffere. Før var det kunnskap som var makt. Nå er det kunnskapsdeling som er makt. Endringene går så raskt at man er nødt til å dele på kunnskapen for å holde tritt, sier Nygård-Hansen.

Han viser til telefonapparatet som et eksempel på hvor fort samfunnet suger til seg endring og ny kunnskap. Det tok 75 år før telefonen nådde 50 millioner brukere. I 2016 fikk Pokemon Go over 500 millioner brukere på én måned.

– Alle ønsker endring, men ingen vil endre seg

Det høye tempoet gjør det imperativt at ledere følger med og er nysgjerrige på hva som skjer på teknologifronten. Nygård-Hansen mener folk må slutte å bruke alder som en unnskyldning for ikke å lære seg noe nytt.

– Problemet er at alle ønsker endring, men det er ingen som vil endre seg. En vinneregenskap i fremtidens arbeidsmarked er å stille seg spørsmålet «hva kan jeg gjøre bedre i dag enn jeg gjorde i går?» - hver eneste dag.

Inntoget av mikroprosessoren har gjort kunnskap til en ferskvare, og samarbeid til det nye konkurransefortrinnet. Nygård-Hansen siterer den svenske økonomen Kjell A. Nordström for å illustrere skiftene samfunnet står overfor.

– Det politiske og økonomiske systemet i dag utsettes for en kraft som er 3 000 ganger kraftigere enn ved den industrielle revolusjon.

– Holder det da å møte utfordringen ved å skape endringsglede i bedriftene?

– Jeg tror ikke det er så enkelt. Jeg tror dessuten ikke på at det finnes noe som heter endringsglede, sier gründeren.

Han mener aversjonen mot endring er sterkere enn frykten for å tape konkurransen med utlandet. I Norge, vel å merke.

Undersøkelser viser nemlig at nordmenn er langt mindre redde for at robotene skal kapre jobbene deres enn i resten av verden. Årsaken er enkel, ifølge Nygård-Hansen:

– Nordmenn er naive. Se for eksempel på Adidas som flytter produksjonen hjem igjen til Tyskland. De sysselsetter ikke flere tyskere når det er roboter som skal gjøre alt arbeidet. På samme måte vil vi i Norge i fremtiden ha enten borgerlønn eller ekstremt mange offentlig ansatte.

Løsningen er en digitaliseringsdiktator

Konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath, utfordrer Nygård-Hansen på hva som må til for å få til endringen han etterspør.

– Endring skjer som regel som en konsekvens av at andre begynner å tenke smartere. Det er først når vi har kniven på strupen at vi går til det skrittet med å gjøre noe annerledes, sier Nygård-Hansen.

– Men da er det kanskje allerede for sent, sier Brath.

Nygård-Hansen nikker anerkjennende, og forklarer mye av stillstanden med at det ville vært politisk selvmord å gjøre de nødvendige grepene for omstilling.

– Se bare på konklusjonene til mediemangfoldsutvalget. De tar ikke innover seg hva denne omstillingen innebærer.

– Det beste hadde derfor vært en digitaliseringsdiktator som kunne skåret gjennom og tatt de upopulære beslutningene, sier Nygård-Hansen.

Dermed meldte han kanskje også sitt kandidatur.